Αψιμαχίες μεταξύ Χαμάς-Φατάχ

Αψιμαχίες μεταξύ Χαμάς-Φατάχ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. Τον κίνδυνο γενικευμένων συγκρούσεων μεταξύ ανδρών της Φατάχ και της Χαμάς, προσπαθούν να αποτρέψουν οι ηγέτες των δύο παρατάξεων, μετά τις αψιμαχίες που σημειώθηκαν, χθες, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ζήτησε την επανάληψη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι η Αρχή απειλείται με κατάρρευση εάν η κατάσταση συνεχιστεί.

Οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της Φατάχ και της Χαμάς σημειώθηκαν χθες σε χωριό κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς της Λωρίδας Γάζας και ενώ είχε προηγηθεί η άκαρπη συνάντηση, την Κυριακή μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών με αντικείμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δύο νεαροί υποστηρικτές της Φατάχ και ένας ακτιβιστής της Χαμάς σκοτώθηκαν κατά τις αψιμαχίες, ενώ υπήρξαν και έντεκα τραυματίες. Οι σχέσεις μεταξύ Φατάχ-Χαμάς είναι τεταμένες τις τελευταίες εβδομάδες καθώς και οι δύο πλευρές διαγκωνίζονται για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η οικονομική κρίση που πλήττει την παλαιστινιακή οικονομία μετά τη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας χειροτερεύει την κατάσταση. O Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κ. Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. «Βρισκόμαστε σε επαφή με όλες τις παρατάξεις για να διασφαλίσουμε ότι η ένταση θα υποχωρήσει».

«Δώστε τη βοήθεια»

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε χθες το ειρηνευτικό κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, δηλαδή OHE, ΗΠΑ, Ρωσία και E.E., να διακόψουν τον οικονομικό αποκλεισμό και επανέλαβε την προθυμία του να διαπραγματευτεί αμέσως με το Ισραήλ. Σε επιστολή που απέστειλε ο κ. Αμπάς προς τα μέλη του κουαρτέτου αναφέρει ότι «η παροχή ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να επαναληφθεί, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση». Επιπλέον, ο κ. Αμπάς δηλώνει έτοιμος «να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη». Πάντως, η οικονομική κρίση απειλεί να βυθίσει στο χάος τα παλαιστινιακά εδάφη καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι, περιλαμβάνονται και οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, παραμένουν απλήρωτοι από το Μάρτιο, λόγω της διακοπής της οικονομικής βοήθειας. Σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε χθες τονίζεται ότι «εάν η Π.Α. παραμείνει απλήρωτη τους ερχόμενους μήνες, ενδέχεται να διακόψει τη λειτουργία της». Σύμφωνα με προβλέψεις της προηγούμενης έκθεσης της Π.Τ. που στην παρούσα χαρακτηρίζονται «ρόδινες», το εισόδημα των Παλαιστινίων θα μειωθεί κατά 30%, η ανεργία θα διπλασιαστεί και οι φτωχοί πολίτες θα αυξηθούν από το 44% στο 67%, μέχρι το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή