Διπλωματικός αιφνιδιασμός από το Ιράν

Διπλωματικός αιφνιδιασμός από το Ιράν

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια επιστολή, αγνώστου ώς χθες το βράδυ περιεχομένου, ήρθε να ταράξει τα νερά στη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Για πρώτη φορά μετά 26 χρόνια διακοπής των διπλωματικών σχέσεων Ουάσιγκτον – Τεχεράνης, ο πρόεδρος του Ιράν απευθύνθηκε απευθείας στον πρόεδρο των ΗΠΑ προτείνοντας «νέες λύσεις». Το διπλωματικό άνοιγμα της Τεχεράνης περιπλέκει τις απόπειρες των ΗΠΑ για επίτευξη ομοφωνίας σε καταδικαστικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προτού γίνει γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής, ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον μίλησε απορριπτικά: «Οταν οι Ιρανοί νιώθουν την πίεση, θέλουν διαπραγματεύσεις, όταν η πίεση χαλαρώνει, συνεχίζουν να κατασκευάζουν πυρηνικά όπλα», είπε.

Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα, που ελέγχεται κανονικά από τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει στόχο την παραγωγή ενέργειας και ότι η διαμάχη μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο της ΙΑΕΑ. Χθες, ο κεντρικός διαπραγματευτής του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, βρισκόταν για συνομιλίες στην Αγκυρα, ενώ σήμερα αναμενόταν να επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή