Είρων και… λάβρος Λαβρόφ κατά Τσένι

Είρων και… λάβρος Λαβρόφ κατά Τσένι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σοφό κινέζικο ρητό «σκέψου καλά πριν απαντήσεις για να μη χάσεις τη ψυχραιμία σου», προσπάθησε να κάνει πράξη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

48 ώρες μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε από το Βίλνιους ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, για τη μετασοβιετική ρωσική πολιτική, το Σάββατο ήρθε η σκληρή απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πως οι σύμβουλοι του Αμερικανού αντιπροέδρου ουσιαστικά απέτυχαν στο να τον ενημερώσουν ορθά, ενώ παράλληλα υπεραμύνθηκε του ρόλου που έπαιξαν τα ρωσικά στρατεύματα προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά την πτώση του κομμουνισμού. «Θεωρώ πως δεν υπάρχει ανάγκη να εμπλακώ στη διαδικασία να εξηγήσω στον ρωσικό λαό ποια ήταν τα επιτεύγματα που επιτύχαμε την περίοδο που η χώρα μας ήταν στο χείλος της κατάρρευσης. Η κυβέρνηση προσπαθούσε να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας της και το συμφέρον των πολιτών της», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Τσένι για ρωσική υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας γειτονικών χωρών, δεν κατάφερε να κρύψει την πικρία του γι’ αυτή, χαρακτηρίζοντάς την βέβηλη. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως στις αρχές του 1990, οι Ρώσοι στρατιώτες των ειρηνευτικών δυνάμεων έδωσαν τις ζωές τους προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γεωργία και τη Μολδαβία, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό και την εδαφική τους ακεραιότητα. Οι κατηγορίες του Αμερικανού αντιπροέδρου ότι η Μόσχα υποσκάπτει τη δημοκρατία και χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους ως μέσον εκβιασμού προς τους γείτονες, έδωσαν τροφή στον Λαβρόφ να ειρωνευτεί για δεύτερη φορά τον κ. Τσένι. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, πολιτικοί χαμηλού επιπέδου κατά καιρούς έχουν κάνει δηλώσεις ανάλογου ύφους. «Θα υπέθετα πως ένας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ όφειλε να γνωρίζει ότι τα τελευταία 40 χρόνια τόσο η Σοβιετική Ενωση, όσο και η Ρωσική Ομοσπονδία ουδέποτε έσπασαν κάποιο συμβόλαιο για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου προς το εξωτερικό», επεσήμανε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις Λαβρόφ αποτελούν προάγγελο του σημερινού διαγγέλματος του προέδρου Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία, με την ευκαιρία της 61ης επετείου της νίκης κατά του ναζισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή