Ηπιότερα πυρά στον ρητορικό πόλεμο Ουάσιγκτον – Μόσχας

Ηπιότερα πυρά στον ρητορικό πόλεμο Ουάσιγκτον – Μόσχας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη του κόσμου πρέπει να θάψουν τα «ψυχροπολεμικά φαντάσματα», να αποδεχτούν ότι η Ρωσία σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και κυρίως ότι έχει ωριμάσει ως οικονομία της αγοράς… Αυτό το ηχηρό μήνυμα έστειλε, χθες, με άρθρο του στους Financial Times, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Βίκτορ Κριστένκο, σε απάντηση για την άνευ προηγουμένου φραστική επίθεση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι, την περασμένη εβδομάδα από τη Λιθουανία, εν μέσω έντονου προβληματισμού για τη ρωσική υπεροχή στο ενεργειακό ζήτημα.

Ηπιότερος Μπους

Παρά τη σκληρή φρασεολογία του κ. Τσένι, ο οποίος κατήγγειλε τη Μόσχα για ενεργειακό εκφοβισμό, ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους φρόντισε να τηρήσει ηπιότερους τόνους, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ. Κυκλοφόρησαν, μάλιστα, φήμες ότι οι κύριοι Τσένι και Μπους βρίσκονται στα μαχαίρια. «Προσωπικά, έχω πολύ θερμή σχέση με τον κ. Πούτιν», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπους για να συμπληρώσει: «Μπορώ να καθήσω απέναντί του και να τον ρωτήσω ευθέως γιατί λαμβάνει τις αποφάσεις που λαμβάνει… Αυτή η σχέση είναι πολύτιμη». Ο κ. Μπους, πάντως, πέραν του εγκωμίου, εξέφρασε αμφιβολία για την τήρηση των δημοκρατικών θεσμών στη Ρωσία, ενώ παρατήρησε ότι ο οικονομικός εθνικισμός της Ρωσίας -«το ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις πετρελαϊκές εταιρείες του για να επιτύχει μάλλον πολιτικούς στόχους»- έχει θορυβήσει την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι δύο πλευρές, διαβεβαίωσε ο κ. Μπους, ταυτίζονται πλήρως στα θέματα της τρομοκρατίας και της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. (Σε ό,τι αφορά το Ιράν, δεν έκανε σχόλιο.) Το άρθρο του εξελήφθη από αναλυτές ως διάψευση των πληροφοριών που τον φέρουν έτοιμο να μποϊκοτάρει την επικείμενη σύνοδο του G8 στην Αγία Πετρούπολη, τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσένι υπερασπίστηκε την κριτική του, δηλώνοντας, με την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Λιθουανία, στο Καζαχστάν και στην Κροατία, ότι εκείνο που προέχει σε μια διμερή σχέση είναι ο ειλικρινής διάλογος.

Ο Ντικ Τσένι

Από το Ντουμπρόβνικ, όπου παρέστη σε σύνοδο κορυφής της Κροατίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων, ο κ. Τσένι έπλεξε το εγκώμιο των τριών χωρών για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν με στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Επαίνους επιφύλαξε και για το Καζαχστάν, χώρα ζωτικής σημασίας λόγω των ενεργειακών της αποθεμάτων. «Ενας από τους λίγους τόπους όπου θα δούμε σύντομα αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής από χώρα που δεν ανήκει στον ΟΠΕΚ», προφήτεψε ο κ. Τσένι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή