Κατέθεσαν χθες για τα βασανιστήρια

Κατέθεσαν χθες για τα βασανιστήρια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Αμερικανοί αξιωματούχοι απάντησαν χθες στα ερωτήματα της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, τα οποία αφορούσαν τη συμμόρφωση των ΗΠΑ στη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αμερικανική αποστολή στην πρώτη της, σε διάστημα έξι χρόνων, εμφάνιση ενώπιον της Επιτροπής απάντησε σε ερωτήματα, τα οποία αφορούσαν από το πώς ερμηνεύει η Ουάσιγκτον την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων έως τις ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε φυλακές όπως το Αμπού Γκραΐμπ στο Ιράκ και το Γκουαντάναμο στην Κούβα. «Οι Αμερικανοί υπάλληλοι όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών απαγορεύεται να βασανίζουν κρατουμένους ασχέτως συνθηκών. Αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου ισχύει ο νόμος της ένοπλης σύγκρουσης», τόνισε ο νομικός σύμβουλος των αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Μπέλιντζερ, ο οποίος ηγείτο της αμερικανικής αντιπροσωπίας. Μέλη της Επιτροπής υπενθύμισαν στην αμερικανική αποστολή ότι θα πρέπει να δίνουν καλύτερο παράδειγμα στην καταπολέμηση των βασανιστηρίων και να μην κρύβονται πίσω από ισχυρισμούς ότι πρόκειται για «ενέργειες των μυστικών υπηρεσιών», αρνούμενες να δώσουν εξηγήσεις για περιπτώσεις παραβιάσεων της παγκόσμιας απαγόρευσης για κακοποίηση κρατουμένων στο πλαίσιο του πολέμου της τρομοκρατίας. Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Αντώνης Μαυρομάτης, τόνισε ότι οι αμερικανικές έρευνες για τα βασανιστήρια θα ήταν πειστικότερες εάν πραγματοποιούνταν από ανεξάρτητο δικαστή και όχι από αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας.

Θέλει να κλείσει το Γκουαντάναμο

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε, την περασμένη Κυριακή, ότι θέλει να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο, αλλά περιμένει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το εάν οι κρατούμενοι πρέπει να παραπεμφθούν σε ποινικό ή στρατιωτικό δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή