Αμφιβολίες για τις μολύνσεις από φακούς επαφής

Αμφιβολίες για τις μολύνσεις από φακούς επαφής

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνητής που προσλήφθηκε από την εταιρεία Bausch & Lomb υποστηρίζει πως ό,τι προκάλεσε την πρόσφατη έξαρση επικίνδυνης μυκητίασης μεταξύ χρηστών φακών επαφής είναι πολύ πιθανό να μην οφείλεται άμεσα στο διάλυμα καθαρισμού φακών της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ερευνητή Ντέιβιντ Γκέιζερ, δοκιμές έδειξαν ότι τουλάχιστον τέσσερα στελέχη του μικροβίου Fusarium fungus, από τρεις, γενετικά διαφορετικές, οικογένειες προκάλεσαν τις μολύνσεις. Δύο από τα στελέχη αυτά απαντώνται ευρέως σε σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης, σύμφωνα με τον κύριο Γκέιζερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μία μόνο πηγή μόλυνσης.

Αξιωματούχοι από την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς του κ. Γκέιζερ. Ωστόσο, στον δικτυακό τόπο της υπηρεσίας αναφέρεται πως παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να εμφανίζονται περιπτώσεις μόλυνσης που δεν σχετίζονται με το σκεύασμα ReNu της Bausch & Lomb, «το ενδιαφέρον μας για το προϊόν βασίζεται στον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων ασθενών με fusarium Keratitis που χρησιμοποιούσαν το Renu with MoistureLoc σε σύγκριση με το γενικότερο μερίδιο αγοράς του προϊόντος». Πάντως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Bausch & Lomb, Πραβίν Τάιλ, ούτε η ίδια η εταιρεία ούτε ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν ανακαλύψει ίχνη του μικροβίου είτε στο εργοστάσιο είτε σε παρτίδες του προϊόντος στις αποθήκες είτε σε κλειστά δοχεία που είχαν επιστραφεί από καταναλωτές.

Επειδή πολλές από τις μολύνσεις σχετίζονται με παρτίδες που παρασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Γκρίνβιλ των ΗΠΑ, η Bausch & Lomb εξετάζει το ενδεχόμενο τα συστατικά του διαλύματος ή της συσκευασίας του, υπό ορισμένες περιπτώσεις, να επιτρέπουν στο μικρόβιο να αποικίζει φακούς επαφής ή τις θήκες τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέχρι στιγμής, παρτίδες του Renu που κατασκευάζονται σε εργοστάσια στην Κίνα και στην Ευρώπη δεν έχουν προκαλέσει μόλυνση.

Η εταιρεία υπέστη μεγάλη ζημιά

Η αβεβαιότητα αυτή ανάγκασε την εταιρεία να αποσύρει το Renu από πολλές αγορές, μεταξύ των οποίων και αυτή των ΗΠΑ, και να επαναφέρει μια παλιότερη εκδοχή του, το Renu MultiPlus. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το προϊόν Renu MoistureLoc χρησιμοποιούνταν από 2,3 εκατομμύρια Αμερικανών που φορούν φακούς επαφής σε σύνολο 30 εκατομμυρίων χρηστών, προτού αποσυρθεί από την αγορά τον προηγούμενο μήνα. Ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν ότι πολλοί καταναλωτές αποφεύγουν πλέον ολόκληρη τη σειρά Renu της εταιρείας, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της. «Ολόκληρη η σειρά προϊόντων υπέστη μεγάλη ζημιά, η οποία δύσκολα θα αποκατασταθεί», δήλωσε ο Στίβεν Χάμιλ, αναλυτής ο οποίος ερευνά τις αντιδράσεις οπτικών και των πελατών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή