Ανακάλυψαν γονίδιο ένοχο για τον καρκίνο του προστάτη

Ανακάλυψαν γονίδιο ένοχο για τον καρκίνο του προστάτη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Γονίδιο, που σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη, ανακάλυψαν Ισλανδοί ερευνητές, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ, που θα καθορίζουν ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για να ακολουθήσουν επιθετική θεραπεία. Η ανακάλυψη της εταιρείας DeCode Genetics ίσως εξηγήσει επίσης γιατί οι Αφροαμερικανοί εμφανίζουν συχνότερα την ασθένεια απ’ ό,τι άλλες φυλετικές ομάδες.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι κοινή ασθένεια με πολλά αίτια, γενετικά και περιβαλλοντικά. Ο εντοπισμός των συγκεκριμένων γονιδίων, όμως, είναι δύσκολος γιατί το καθένα ξεχωριστά φαίνεται να παίζει μικρό ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας.

Σε Ισλανδούς

Το νέο γονίδιο, που παρουσιάσθηκε χθες στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε άνδρες από την Ισλανδία, λίγο αργότερα σε Σουηδούς και σε δύο ομάδες πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Το γονίδιο αυτό εμφανίζεται σε ποσοστό 13% των ανδρών ευρωπαϊκής καταγωγής. Η ύπαρξή του αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 60%. Ο ειδικός του προστάτη στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, δρ Ουίλιαμ Αϊζακς, χαρακτήρισε «πολύ συναρπαστική» την ανακάλυψη του νέου γονιδίου, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις σαφώς καταγεγραμμένων γονιδίων, που εντοπίσθηκαν σε πολλές ομάδες πληθυσμού».

Το νέο γονίδιο δεν ήταν, όμως, κοινό σε Ισλανδούς, οι οποίοι υπέφεραν από καλοήθη προστατική υπερπλασία, δημιουργώντας υπόνοιες ότι το γονίδιο σχετίζεται μόνο με την κακοήθη μορφή της ασθένειας. Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί οι Αφροαμερικανοί εμφανίζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη.

Η ισλανδική εταιρεία σκοπεύει τώρα να αναπτύξει διαγνωστικό τεστ, βασισμένο στο νέο γονίδιο, ώστε οι ιατροί να γνωρίζουν εάν πρέπει να αντιμετωπίσουν επιθετικά την ασθένεια, ιδιαίτερα στα άτομα άνω των εβδομήντα ετών.

Ο δρ Αϊζακς εκτιμά ότι η ανάπτυξη διαγνωστικού τεστ είναι λογική, αλλά επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών, ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αξιοποιηθεί σε κλινικές συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή