Η Ε.Ε. έγινε πλέον 56 χρόνων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την επέτειο των 56 χρόνων από την ιστορική έκκληση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν, που σήμανε τη δημιουργία της, γιόρτασε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση εν μέσω έντονου προβληματισμού για τη μελλοντική της πορεία.

Πολλές εκκρεμότητες

Ηταν στις 9 Μαΐου του 1950, όταν ο Ρομπέρ Σουμάν κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, συστήνοντας μια ένωση, πρόδρομο της Ε.Ε. Εκτοτε τα ιστορικά βήματα των κρατών-μελών υπήρξαν πολλά με πρόσφατη την απόπειρα υιοθέτησης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, εκκρεμότητα καθοριστική για τη συνοχή και τον ρόλο της στη διεθνή σκηνή. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, όλοι αναγνωρίζουν ότι η αποκαλούμενη «περίοδος περισυλλογής», που κρίθηκε αναπόφευκτη μετά την απόρριψη του Συντάγματος στη Γαλλία και στην Ολλανδία, δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει για πάντα.

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης και εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε χθες ότι η διευρυνόμενη ένωση οφείλει να ορίσει τα σύνορά της, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά να προωθήσει το ζήτημα του Συντάγματος. Η κ. Μέρκελ, ωστόσο, δεν εξέφρασε σαφή άποψη για το πού πρέπει να κλείσουν τα όρια της Ε.Ε., ούτε αποκάλυψε τρόπους για την αναβίωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Σύνταγμα. Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στις προοπτικές εισδοχής της Τουρκίας, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Πρέπει αφ’ ενός να είμαστε αξιόπιστοι και να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να πούμε σε ορισμένες χώρες ότι η ένταξή τους δεν είναι πιθανή στο άμεσο μέλλον». Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα, τόνισε ότι η Ενωση οφείλει να διανείμει αρμοδιότητες και να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της. Σε δηλώσεις προέβη και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Σίιμ Κάλας, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Ο κ. Κάλας βρισκόταν χθες στην Αγκυρα με αποστολή «να ενθαρρύνει την τουρκική ηγεσία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

«Μήνυμα» Εσθονών

Την Ημέρα της Ευρώπης επέλεξαν οι βουλευτές της Εσθονίας για να επικυρώσουν το Σύνταγμα, εκθειάζοντάς το ως ευεργετικό για το σύνολο της Ε.Ε. «Εχουμε ένα πολύ θετικό μήνυμα να στείλουμε στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός Αντρους Ανσιπ, μετά την έγκριση της συνθήκης με 73 ψήφους υπέρ έναντι μιας κατά. Η Εσθονία έγινε έτσι η 15η χώρα που ενέκρινε το Σύνταγμα, μετά την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Λεττονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας, εξάλλου, κατατέθηκε αίτηση, υπογεγραμμένη από 50.000 άτομα, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. «Οι Φινλανδοί πρέπει να έχουν λόγο», διακήρυξε το κείμενο μια ημέρα πριν από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή