ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

Στο «σκαμνί» 11 για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αρχισε χθες στο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Βοσνίας η δίκη των 11 Σερβοβόσνιων, οι οποίοι κατηγορούνται για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι. Οι πρώην αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας κατηγορούνται για τη δολοφονία 1.000 μουσουλμάνων ανδρών ηλικίας από 16 έως 60 χρόνων, οι οποίοι προσπάθησαν στις 13 Ιουλίου του 1995 να φύγουν εκτός του προστατευόμενου από τον ΟΗΕ θυλάκου στην ανατολική Βοσνία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Σερβίας-Μαυροβουνίου ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να συμβάλει στη συμφιλίωση των Βαλκανίων, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Βοσνίας, πως το Βελιγράδι πραγματοποίησε γενοκτονία στον πόλεμο της Βοσνίας. Στο μεταξύ, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Ρασίμ Λιάλιτς, τόνισε χθες ότι το δημοψήφισμα της 21ης Μαΐου στο Μαυροβούνιο θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα, καθώς είτε δεν θα προκύψει αποτέλεσμα, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της ένωσης, είτε θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αποκομμένου μίνι κράτους, το οποίο θα απορρίπτει ο μισός του πληθυσμός.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

Κατηγορείται Τούρκος υπουργός

ΑΓΚΥΡΑ. Κρατικοί επιθεωρητές ερευνούν τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Κουρσάντ Τουζμέν, χορήγησε παρανόμως άδεια σε τέσσερις τουρκικές εταιρείες για την εισαγωγή αργού πετρελαίου από το Ιράκ, από την οποία αποκόμισαν κέρδη ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Τουζμέν κατηγορείται ότι υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2000, όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, μυστική συμφωνία με το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, η οποία επέτρεψε σε τέσσερις τουρκικές εταιρείες να εισαγάγουν 3.000 εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου από το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, στο οποίο είχε επιβληθεί εμπάργκο.

ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ

Αμερικανο-συριακή συμφωνία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Συμφωνία ύψους 161,7 εκατομμυρίων ευρώ με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Marathon υπέγραψε χθες η κυβέρνηση της Συρίας. Η κρατική συριακή πετρελαϊκή εταιρεία υπέγραψε 25ετές συμβόλαιο με τη Marathon για την ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις πετρελαιοπηγές του Αλ-Σαέρ και του Αλ-Αρίφα. Το συμβόλαιο μπορεί να παραταθεί για πέντε χρόνια. Η Marathon θα χρηματοδοτήσει και θα κατασκευάσει όλες τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την περισυλλογή, τη επεξεργασία και τη διανομή πετρελαίου στις δύο πετρελαιοπηγές κοντά στο Χολμς, 162 χλμ. βορειοδυτικά της Δαμασκού. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Συρία και απαγόρευση εξαγωγών.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Ισόβια στον Γερμανό κανίβαλο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε χθες στον Γερμανό κανίβαλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος ανθρωποκτονίας για τη δολοφονία και τον κανιβαλισμό ενός θύματος που γνώρισε μέσω Διαδικτύου. Το δικαστήριο της Φρανκφούρτης έκρινε ότι ο Αρμίν Μαΐβες, γνωστός ως «ο κανίβαλος του Ρότενμπουργκ», σκότωσε τον Γιούργκεν Μπράντες για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις. Ο 44χρονος Μαΐβες δήλωσε ότι θα υποβάλει έφεση. Ηταν η δεύτερη δίκη του Μαΐβες, ο οποίος είχε πρωτοδίκως καταδικαστεί σε οκτώμισι χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία. Στη συνέχεια επενέβη εισαγγελέας, ο οποίος έκρινε ότι η ποινή ήταν πολύ επιεικής και ζήτησε την επανάληψη της δίκης. Ο Μαΐβες επιμένει ότι είχε λάβει την πλήρη συγκατάθεση του Μπράντες, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του να πεθάνει.

ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ

«Γιορτή» για τους ανθρακωρύχους

ΣΙΔΝΕΪ. Θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξαν οι συνάδελφοί τους στους δύο Αυστραλούς ανθρακωρύχους που βγήκαν χθες από τη στοά χρυσωρυχείου, στην οποία είχαν παγιδευθεί για να παραμείνουν για 14 ημέρες. O 37χρονος Μπραντ Γουέμπ και ο 34χρονος Τοντ Ράσελ παγιδεύτηκαν 925 μέτρα κάτω από τη γη, σε σήραγγα που είχε το μέγεθος ενός διπλού κρεβατιού, εξαιτίας της ασθενούς σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε την ώρα που εργάζονταν. Οι δυο ανθρακωρύχοι βρέθηκαν ζωντανοί μετά πέντε ημέρες και κατάφεραν, με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων, να βγουν από τη σήραγγα ύστερα από δυο εβδομάδες. Ομως, ο τρίτος συνάδελφός τους, ο 44χρονος Λάρι Νάιτ, δεν είχε την ίδια τύχη, αφού ανασύρθηκε νεκρός από τη σήραγγα στην οποία εργαζόταν.

ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ

Να απελαθεί ο Ρώσος «νονός»

ΜΑΔΡΙΤΗ. Την απέλαση από το Ντουμπάι του Ρώσου «νονού» της μαφίας Ζαχάρ Κνιάζεβιτς, ο οποίος καταζητείται στην Ισπανία για ξέπλυμα χρήματος και άλλες απάτες, πρόκειται να ζητήσει Ισπανός δικαστής. Ο δικαστής Φερνάντο Αντρέου διέταξε τη σύλληψη του Κνιάζεβιτς, τον οποίο χαρακτήρισε αφεντικό της ρωσικής μαφίας στη χώρα, βασιζόμενος στα στοιχεία που προέκυψαν από τη επιχείρηση «Avispa», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005, κατά τη διάρκεια της οποίας αποσαθρώθηκε δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος που είχε απλωθεί στην Καταλωνία, την Κόστα ντελ Σολ και το Αλικάντε.

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΠΑΛ

Αποδυναμώνει τον βασιλιά

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ. Την κατάργηση πολλών βασιλικών διαταγμάτων, τα οποία επιβλήθηκαν από τον βασιλιά Γκιανέντρα μετά την ανάληψη της εξουσίας της χώρας την περασμένη χρονιά, αποφάσισε η νέα κυβέρνηση του Νεπάλ. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να καταργήσει ορισμένα από τα διατάγματα που τέθηκαν σε ισχύ μετά την 1η Φεβρουαρίου του 2005, όταν ο βασιλιάς Γκιανέντρα διέλυσε την κυβέρνηση και προχώρησε στον σχηματισμό νέας υπό την απόλυτη εξουσία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή