Του χρόνου ίσως εγκαταλείψει την πρωθυπουργία ο Μπλερ

Του χρόνου ίσως εγκαταλείψει την πρωθυπουργία ο Μπλερ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εντός του προσεχούς έτους ενδέχεται να αποσυρθεί από την πρωθυπουργία ο Τόνι Μπλερ, καθώς τα ποσοστά αποδοχής του κυβερνώντος κόμματος έχουν κατακρημνιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών. Την ίδια στιγμή, ο εν αναμονή διάδοχος του Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αργήσει να παραιτηθεί κινδυνεύει να επαναληφθεί η ατιμωτική έξοδος της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Επεσαν στο 30%

Δημοσκόπηση των «Τάιμς» φέρει τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν μόλις το 30% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό τους από το 1992, όταν ακόμη βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Εξίσου άσχημα είναι και η παράσταση νίκης του κόμματος, αφού το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κόμμα θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Οι Συντηρητικοί έχουν προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών και οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν το 20%.

Η σφυγμομέτρηση έγινε αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής, που έχει στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση. Σε χθεσινή του συνέντευξη στο GMTV ο Γκόρντον Μπράουν προέβλεψε ότι η διαδοχή Μπλερ θα ολοκληρωθεί με ένα σταθερό και συστηματικό τρόπο, το οποίο προϋποθέτει διάλογο του πρωθυπουργού όχι μόνο με τον ίδιο αλλά και με άλλα ανώτατα στελέχη. «Θυμηθείτε όταν έφυγε η κυρία Θάτσερ, η απόσυρσή της έγινε με τρόπο άτσαλο και αναξιοπρεπή», υπενθύμισε ο υπουργός Οικονομικών. Η συγκεκριμένη αναφορά θεωρήθηκε αιχμή προς τον Μπλερ ότι θα μπορούσε να έχει την ίδια κατάληξη. Περίπου 50 εσωκομματικοί αντάρτες έχουν συνυπογράψει ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν ένα χρονοδιάγραμμα για την παράδοση της εξουσίας μέχρι τον Ιούλιο.

Ραδιοφωνική έρευνα του BBC έδειξε ότι από 104 στελέχη των Εργατικών τα 52 επιθυμούν την απομάκρυνση του Μπλερ εντός του έτους. Στο μεταξύ, οι Financial Times έγραψαν ότι αξιωματούχοι της Ντάουνιγνκ Στριτ αρνήθηκαν να ερμηνεύσουν τους χρησμούς του πρωθυπουργού για την ημερομηνία απόσυρσής του, αλλά στενοί συνεργάτες του φάνηκαν να συμφωνούν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2007. Είχε προηγηθεί δήλωση-γρίφος του Μπλερ ότι θα αφήσει στον διάδοχό του αρκετό χρόνο ώστε να προετοιμαστεί για την εξουσία.

Ο αναπληρωτής του Μπλερ, Τζον Πρέσκοτ, κάλεσε τα μέλη του κόμματος να παραμερίσουν τις διαφορές τους, προειδοποιώντας ότι η εσωκομματική διχόνοια θα μπορούσε να βλάψει τις προοπτικές των Εργατικών στις προσεχείς εκλογές το 2010. «Λέω, μην κηρύξετε πόλεμο αυτή τη στιγμή. Είναι ένας περιττός αντιπερισπασμός», σχολίασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Independent.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή