Ελεγχος εμβρύων για καρκίνο μαστού

Ελεγχος εμβρύων για καρκίνο μαστού

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού θα μπορούν, κάνοντας χρήση της μεθόδου τεχνητής γονιμοποίησης, να φέρουν στο κόσμο κορίτσια που δεν θα κινδυνεύουν -περισσότερο από κάθε άλλη γυναίκα- να πάθουν καρκίνο.

Τίποτε, λένε οι επαΐοντες, δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας θα δώσει στα κέντρα γονιμότητας το πράσινο φως ώστε να ελέγχουν τα έμβρυα που προκύπτουν από την τεχνητή γονιμοποίηση για τα δύο υπεύθυνα γονίδια, αποτρέποντας την εμφύτευση στη μήτρα αυτών που τα διαθέτουν. H επέκταση της χρήσης της «γενετικής διάγνωσης πριν από την εμφύτευση στη μήτρα» είναι βέβαιο ότι θα εξαγριώσει πολλούς που την καταγγέλλουν ως «ευγονική προσέγγιση» στην ιατρική επιστήμη. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο αποκλεισμός εμβρύων με τα δύο υπεύθυνα για τον καρκίνο του μαστού γονίδια, σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, μπορεί να προλάβει τη γέννηση γυναικών που μελλοντικά θα υποφέρουν.

Η Αρχή Ανθρώπινης Εμβρυολογίας και Γονιμότητας της Βρετανίας έχει χορηγήσει άδειες σε 10 κέντρα τεχνητής γονιμοποίησης να πραγματοποιούν γενετικούς ελέγχους σε έμβρυα πριν από την εμφύτευση στη μήτρα. H δυνατότητα αυτή στοχεύει στη διάγνωση σπάνιων γενετικών νοσημάτων, όπως η κυστική ίνωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και οι δύο γονείς είναι φορείς ενός γονιδίου που προκαλεί το νόσημα και έχουν 25% πιθανότητες να αποκτήσουν άρρωστο παιδί.

Για να γίνει ο εντοπισμός των γονιδίων και να διαπιστωθεί κατά πόσο το μωρό θα είναι υγιές, οι ερευνητές λαμβάνουν ένα κύτταρο από το έμβρυο εργαστηριακά με τεχνητή γονιμοποίηση μόλις αρχίσει η διαδικασία κυτταροδιαίρεσης. Εφόσον δεν διαπιστωθεί η ύπαρξη των γονιδίων το έμβρυο είναι υγιές, γίνεται η εμφύτευση στη μήτρα και συνεχίζεται φυσιολογικά η εγκυμοσύνη. Αν είναι φορέας ελαττωματικών γονιδίων, εμποδίζεται η συνέχιση της κυτταροδιαίρεσης.

Η επέκταση της διαδικασίας και στα γονίδια του καρκίνου του μαστού είναι σημαντική, καθώς το νόσημα δεν αποτελεί καταδίκη σε θάνατο, ενώ μπορεί να ιαθεί ή και να προληφθεί με μαστεκτομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή