Χρησιμοποιούν «ονόματα»!

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά τα δελφίνια, ακριβώς όπως ο άνθρωπος, καλούν το ένα το άλλο με… το όνομά τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Φάιφ της Σκωτίας. Τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως διαπιστώθηκε από την πρόσφατη μελέτη, μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους καθώς και τα άλλα μέλη του είδους τους ως ξεχωριστά άτομα με διαφορετική ταυτότητα χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συριγμούς.

Μελέτη τριών χρόνων

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους που μελέτησαν τα δελφίνια στην Φλόριντα διαπίστωσαν ότι τα ζώα χρησιμοποιούσαν «ονόματα», δηλαδή, συγκεκριμένους συριγμούς αντί για ήχους κατά τη διαδικασία αναγνώρισης του ενός από το άλλο. H μελέτη που διήρκεσε τρία χρόνια χρηματοδοτήθηκε από τη Βασιλική Εταιρεία Επιστημών του Λονδίνου.

Ο δρ Βίνσεντ Γιάνικ, της Μονάδας Θαλάσσιων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους αναφέρει ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δελφίνια που ζουν ελεύθερα. Οπως εξηγεί το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση του Proceedings of the National Academy of Sciences η ομάδα των ερευνητών αιχμαλώτισε δελφίνια, τα οποία ζούσαν ελεύθερα, χρησιμοποιώντας ειδικά δίκτυα. Οταν τα έφεραν στα αβαθή οι επιστήμονες μαγνητοφώνησαν τους συριστικούς ήχους που παρήγαγε καθένα από αυτά και στη συνέχεια τους επεξεργάστηκαν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τους επανασύνθεσαν, δηλαδή, κατά τρόπο ώστε να διαθέτουν την ηλεκτρονική φωνή κάθε δελφινιού.

«Οταν αναπαρήχθη ο ήχος και τον άκουσαν τα δελφίνια αντιληφθήκαμε ότι τα ζώα αντιδρούσαν. Αυτό μας αποδεικνύει ότι τα ζώα αναγνωρίζουν την “ηχητική υπογραφή” του άλλου, αναγνωρίζουν δηλαδή, τον ειδικό συριγμό και όχι απλώς τον ήχο που παράγει το ζώο. Πιστεύω ότι είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη επειδή αποδεικνύεται πως και τα θαλάσσια θηλαστικά εξελίχθηκαν όσον αφορά τις ικανότητές τους όπως ο άνθρωπος. Κατά κάποιο τρόπο και τα ζώα βάζουν “ταμπέλες” στα υπόλοιπα μέλη της αγέλης, ακριβώς όπως και εμείς», τονίζει ο δρ Γιάνικ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή