«Οχι» στην επιστολή Αχμεντινετζάντ

«Οχι» στην επιστολή Αχμεντινετζάντ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενό της δεν κινείται στην κατεύθυνση της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης, ο Λευκός Οίκος απέρριψε την επιστολή Αχμεντινετζάντ και κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να παρεκκλίνει από τον δρόμο της επιβολής αυστηρών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης στο πλαίσιο της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια στιγμή και ενώ η ιρανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι ενδιαφέρεται για την αντίδραση του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ στην επιστολή Αχμεντινετζάντ και όχι για τις απόψεις των υφισταμένων του, η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας για το κείμενο του ψηφίσματος εις βάρος της Τεχεράνης αποδείχτηκε άκαρπη. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης και εκ των ηγετικών στελεχών του κυβερνών Καντίμα, Σιμόν Πέρες, προειδοποίησε χθες ότι οι απειλές του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ περί εξάλειψης του εβραϊκού κράτους από τον χάρτη μπορεί να έχουν ως συνέπεια την καταστροφή του Ιράν.

Η «αποτυχία» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και όχι η διεθνής κρίση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αποτελεί τον κεντρικό άξονα της δεκαοκτασέλιδης επιστολής του κ. Αχμεντινετζάντ με τίτλο «Λόγια και απόψεις του ιρανικού λαού» προς τον Τζορτζ Μπους. «Είναι σαφές ότι ο φιλελευθερισμός και η δυτικού τύπου δημοκρατία δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα ιδανικά της ανθρωπότητας», τονίζεται στην επιστολή. Ο πρόεδρος του Ιράν, μάλιστα, καλεί τον κ. Μπους να ηγηθεί της προσπάθειας για την επιστροφή της ανθρωπότητας στα διδάγματα των Προφητών προς όφελος της διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο κ. Αχμεντινετζάντ εκφράζει τη λύπη του για το «διαρκώς αυξανόμενο παγκόσμιο μίσος» εις βάρος των ΗΠΑ και επικρίνει την υποστήριξη της Δύσης προς το Ισραήλ τονίζοντας ότι η ίδρυση του εβραϊκού κράτους δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά. Στη μοναδική του αναφορά στην κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Αχμεντινετζάντ υποστηρίζει πως οι Δυτικοί ερμηνεύουν τα τεχνολογικά επίτευγμα των λαών της Μέσης Ανατολής ως «απειλή ενάντια στο σιωνιστικό καθεστώς».

Την επιστολή Αχμεντινετζάντ απέρριψε, πάντως, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. «Το περιεχόμενο της επιστολής δεν σχετίζεται με τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το Συμβούλιο Ασφαλείας και ως εκ τούτου η πρωτοβουλία του κ. Αχμεντινετζάντ δεν άνοιξε κάποιο νέο παράθυρο για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης», υπογράμμισε. Χθες, ωστόσο, ο κ. Μπους επανέλαβε ότι η διπλωματία αποτελεί την πρώτη επιλογή για τη διευθέτηση της κρίσης.

Τέλος και ενώ η Ινδονησία κάλεσε την Τεχεράνη να επιδείξει περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, νέα συνάντηση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας -αυτή τη φορά σε επίπεδο αντιπροσώπων- αναμενόταν να πραγματοποιηθεί αργά χθες το βράδυ. Χθες, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να καλλιεργηθούν οι συνθήκες για την απευθείας διαπραγμάτευση με το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή