Ιράκ: αυτόνομη κυβέρνηση Κούρδων

Ιράκ: αυτόνομη κυβέρνηση Κούρδων

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΜΠΙΛ. Από το 1994 ώς το 1998 σφάζονταν. Την Κυριακή «παντρεύτηκαν». Οι δύο φράξιες των Κούρδων του Ιράκ, που είχαν συμφιλιωθεί με αμερικανική παρότρυνση πριν από την εισβολή του 2003, ψήφισαν την πλήρη ενοποίησή τους την Κυριακή. Ομως, η κουρδική κοινωνία, που έχει ζήσει επί δεκαετίες τον διχασμό, δυσκολεύεται να πιστέψει ότι η ένωση είναι ειλικρινής.

Η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν, του νυν προέδρου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί, και το Πατριωτικό Κόμμα του Κουρδιστάν, του Μασούντ Μπαρζανί, ψήφισαν την ενοποίηση των επαρχιών της Σουλεϊμανίγια, που ελέγχεται από την πρώτη και του Αρμπίλ-Ντοχούκ, που ελέγχεται από το δεύτερο. Η πρωτεύουσα της νέας επαρχίας θα είναι το Αρμπίλ. Ενωμένοι, οι Κούρδοι αναμένεται να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους για την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ, που βρίσκεται στα νότια σύνορα της επαρχίας τους. Η ένωση ψηφίστηκε ομόφωνα από το Κοινοβούλιο του Κουρδιστάν, σε πανηγυρική συνεδρία υπό την παρουσία και με τις ευλογίες του Αμερικανού πρέσβη Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι δύο οπλαρχηγοί συνεχίζουν να διατηρούν ο καθένας τον δικό του μηχανισμό. Οι δυνάμεις ασφαλείας της περιοχής υπακούουν είτε στον έναν είτε στον άλλον, ενώ καίριες κυβερνητικές θέσεις εξακολουθούν να μην έχουν μοιραστεί.

Κενά υπουργεία

Τα κύρια υπουργεία της αυτόνομης κυβέρνησης -Αμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης- παραμένουν κενά. «Οι διαφορές πάντα αφορούσαν τα τέσσερα υπουργεία, αν αυτό δεν το έλυσαν, τι σημαίνει ενοποίηση;» αναρωτήθηκε ο Σαρντάρ Μοχάμαντ, ανεξάρτητος δημοσιογράφος που ζει στη Σουλεϊμανίγια. «Το πρόβλημα είναι ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα θελήσει να είναι στην αντιπολίτευση, θέλουν κι οι δύο να στεφθούν νικητές, γι’ αυτό εξάλλου άρχισε και ο εμφύλιος». «Δώστε μας χρόνο, πάει πολύς καιρός που δεν είχαμε δημοκρατία»  είπε ο Ιμάντ Αχμέντ, αντιπρόεδρος του Κουρδιστάν. Ο Αχμέντ διετύπωσε την ελπίδα ότι οι διαφορές θα έχουν επιλυθεί στη διάρκεια του επόμενου χρόνου.

Γραφειοκρατικό τέρας

Τα τελευταία χρόνια έγιναν επανειλημμένες απόπειρες ενοποίησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, με κύριο μοχλό τις ΗΠΑ, για τις οποίες οι Κούρδοι είναι οι σταθερότεροι σύμμαχοι στην περιοχή.

Η Ενωση δημιούργησε ένα γραφειοκρατικό τέρας, καθώς από τους 111 βουλευτές του τοπικού Κοινοβουλίου, οι 45 βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο και απ’ αυτούς οι 42 έχουν βαθμό υπουργού. Η ανικανότητά τους να συνεργαστούν κάνει δύσκολη τη ζωή των απλών ανθρώπων. Παραδείγματος χάριν, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο επαρχίες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, γιατί οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που ελέγχονται η καθεμία από ένα κόμμα, δεν επιτρέπουν στους συνδρομητές τους να τηλεφωνιούνται μεταξύ τους. Η ένωση δεν εντυπωσίασε ούτε τους Κούρδους της Τουρκίας, των οποίων οι φιλοδοξίες ενθαρρύνονται από την αυτονομία του ιρακινού Κουρδιστάν. «Η ένωση είναι καλό βήμα, αλλά έρχεται πολύ αργά» είπε ο Τσεμίλ «Τσούμα» Μπαγίκ, διοικητής του τουρκικού ΡΚΚ που κρύβεται στα βουνά του Ιράκ. «Είναι επιφανειακή, όχι πραγματική». Η παρουσία του Μπαγίκ και των ανδρών του στο Ιράκ έχει εξοργίσει την Τουρκία, που από κοινού με το Ιράν έχει στείλει στρατεύματα στα σύνορα για να εμποδίσει τις μετακινήσεις των ανταρτών.

Ελεύθεροι οι δύο καθηγητές

Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε χθες τους δύο ακαδημαϊκούς που είχαν συγγράψει έκθεση με την οποία πρότειναν την αναγνώριση της κουρδικής μειονότητας. Οι δύο καθηγητές αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης ως πέντε ετών παρόλο που είχαν συντάξει την έκθεση με εντολή της κυβέρνησης.

Οι δύο καθηγητές Ιμπραήμ Καμπογλού και Μπασκίν Ορχάν δικάστηκαν για «υποκίνηση μίσους και έχθρας» λόγω των συμπερασμάτων τους, ότι η Τουρκία πρέπει να προσφέρει περισσότερα δικαιώματα στους Κούρδους και στις άλλες μειονότητες που ζουν στο έδαφός της. Οι καθηγητές κατηγορούνταν επίσης για προσβολή της δικαιοσύνης επειδή επέκριναν τις κατηγορίες που τους απευθύνθηκαν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η αθώωση των δύο οφείλεται στην απόρριψη των κατηγοριών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κατηγορήθηκε ότι δεν σέβεται την ελευθερία του λόγου σε διάσημες υποθέσεις όπως αυτές των δύο καθηγητών και του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ. Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τη δημοσίευση της έκθεσης παρότι ο Καμπογλού ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή