Νέος Ιταλός πρόεδρος ο Ναπολιτάνο

Νέος Ιταλός πρόεδρος ο Ναπολιτάνο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ισόβιος γερουσιαστής, πρώην κομμουνιστής και μέλος του κόμματος των Δημοκρατικών της Αριστεράς, εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ιταλία. Η εκλογή του ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης, υπό το Ρομάνο Πρόντι, θέτοντας τέρμα στην περίοδο πολιτικής ημιπαραλυσίας της χώρας, μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου. Ο Ναπολιτάνο εξελέγη κατά την τέταρτη χθεσινή ψηφοφορία των δύο Σωμάτων της ιταλικής Βουλής, με 543 ψήφους επί συνόλου 1.010, -μόλις 38 περισσότερες από την απλή πλειοψηφία η οποία απαιτείτο για την εκλογή του. Το αποτέλεσμα θεωρείται σημαντική νίκη για τον Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος ανέμενε την εγκλογή νέου προέδρου προκειμένου να του ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, την ίδια ημέρα που αναμένεται ότι θα ορκιστεί και η νέα κυβέρνηση Πρόντι. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η εκλογή Ναπολιτάνο αποδεικνύει ότι ο κ. Πρόντι μπορεί να διατηρήσει ενωμένη την Κεντροαριστερά έναντι της Κεντροδεξιάς, η οποία διαθέτει, μετά την οριακή ήττα της στις εκλογές, ισχυρή παρουσία στη Βουλή και τη Γερουσία. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Κεντροαριστερά δεν κατάφερε να επιβάλει, στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες, τον δικό της υποψήφιο είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που πρόκειται να αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση Πρόντι για να εφαρμόσει την πολιτική της.

Πλήγμα στην Κεντροδεξιά

Η εκλογή Ναπολιτάνο καταφέρει παράλληλα και πλήγμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό του απερχόμενου πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν εκπροσωπείται με την εκλογή του κ. Ναπολιτάνο στον οποίο, πάντως, ευχόμαστε καλή επιτυχία», δήλωσε ο «Καβαλιέρε». Παρήγορο για τον κ. Μπερλουσκόνι είναι το γεγονός ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός παρέμεινε αρραγής κατά την εκλογή του νέου προέδρου, κάτι που δεν θεωρείτο βέβαιο μετά τις απειλές του Ουμπέρτο Μπόσι, της Λέγκας του Βορρά, να αποχωρήσει, σε περίπτωση που η Κεντροδεξιά στήριζε την υποψηφιότητα Ναπολιτάνο.

Ο νέος πρόεδρος θεωρείται μετριοπαθής. «Είναι ο λιγότερο κομμουνιστής απ’ όλους τους κομμουνιστές της Κεντροαριστεράς», έγραψε η εφημερίδα La Stampa, ενώ η La Repubblica τον χαρακτήρισε «αντιιδεολόγο» και «αστό σοσιαλιστή». «Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ δεν θα θεωρήσουν την εκλογή του ως την ανάδειξη ενός κομμουνιστή στο ύπατο αξίωμα της Ιταλίας αλλά ως ενός καλού ανθρώπου που θα φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του κατά τρόπο που θα ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Αμερικανός, πρώην πρεσβευτής στη Ρώμη, Ρίτσαρντ Γκάρντνερ. Ο Ναπολιτάνο διετέλεσε βουλευτής επί δεκαετίες ενώ τη διετία 1996 – 1998 ήταν υπουργός Εσωτερικών της πρώτης κυβέρνησης Πρόντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή