Προθεσμία 6 μηνών στη Χαμάς από τον Εχούντ Ολμερτ

Προθεσμία 6 μηνών στη Χαμάς από τον Εχούντ Ολμερτ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Εξάμηνη προθεσμία στη Χαμάς προκειμένου να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του εβραϊκού κράτους ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έδωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμερτ. Ο τελευταίος ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι είναι αποφασισμένος να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «αναδιάταξης» των εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης για τη μονομερή χάραξη των συνόρων του Ισραήλ εφόσον η προθεσμία παρέλθει. Την ίδια στιγμή και ενώ οι ιορδανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες τη σύλληψη είκοσι μελών της Χαμάς, η κυβέρνηση του Ισμαήλ Χανίγια έκανε δεκτή με επιφυλάξεις την απόφαση του ειρηνευτικού κουαρτέτου για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας μέσω «προσωρινού διεθνούς μηχανισμού» προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Στο μεταξύ, Χαμάς και Φατάχ συμφώνησαν υπέρ της λήψης μέτρων για τον περιορισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των ενόπλων που πρόσκεινται στα δύο κόμματα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε για τη συμμόρφωση της παλαιστινιακής πλευράς με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για ένα διάστημα έξι μηνών πριν προχωρήσουμε στη μονομερή χάραξη των συνόρων του Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Ολμερτ.

Η οικονομική βοήθεια

Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, έσπευσε να διευκρινίσει ότι λήξη της προθεσμίας Ολμερτ προς τους Παλαιστινίους δεν συνεπάγεται την εφαρμογή του σχεδίου «αναδιάταξης»  στις αρχές του νέου έτους. Κατά τ’ άλλα, το ειρηνευτικό κουαρτέτο αποφάσισε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον κίνδυνο μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, υπέρ της άρσης των περιορισμών στην απευθείας οικονομική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό. Χθες, μάλιστα, Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι τα μέλη του κουαρτέτου συμφώνησαν για τη δημιουργία «διεθνούς μηχανισμού» μέσω του οποίου θα καταβάλλονται οι μισθοί των εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδων δημοσιών υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανοίγματος λογαριασμού στην Παγκόσμια Τράπεζα για την καταβολή των μισθών, αλλά κατέστησε σαφές ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου η οικονομική βοήθεια να διανέμεται στον παλαιστινιακό λαό δίχως την παραμικρή ανάμειξη της κυβέρνησης Χαμάς. Η επίτροπος Διεθνών Σχέσεων της Ε.Ε., Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, επισήμανε ότι η διαδικασία ίδρυσης του «μηχανισμού» μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.Ασ. Πρες, Ρόιτερς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή