Ρότερνταμ, ένα απροσδόκητο προπύργιο του ευρωσκεπτικισμού

Ρότερνταμ, ένα απροσδόκητο προπύργιο του ευρωσκεπτικισμού

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κέντρο του Ρότερνταμ, της ολλανδικής βιομηχανικής πόλης των 600.000 κατοίκων, μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου απεικονίζει φιγούρα, της οποίας η καρδιά λείπει και κοιτάζει απεγνωσμένα τις γερμανικές βόμβες που πέφτουν πάνω στο ολλανδικό λιμάνι.

Μία ημέρα του Απριλίου, πολλοί κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν μπροστά σε άλλο μνημείο, εκείνο του Πιμ Φορτάιν, του δολοφονηθέντος ρατσιστή πολιτικού. O Φορτάιν, του οποίου η παθιασμένη αντιμεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική είχε συγκινήσει μεγάλο αριθμό Ολλανδών ψηφοφόρων, δολοφονήθηκε λίγες ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές του Μαΐου 2002.

Ενα νέο Τείχος

Κοιτώντας με σεβασμό τον ανδριάντα του Φορτάιν, ο Ρόναλντ Σόρενσον, ηγέτης του κόμματος «Κόμμα Φορτάιν για Ενα Βιώσιμο Ρότερνταμ», είπε ότι η ιδρυτική λογική της E.E. -η αποφυγή νέου πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο- δεν έχει καμία απήχηση στους σύγχρονους Ολλανδούς. H άποψή του για τη διευρυμένη Ενωση είναι τόσο ζοφερή, που θα ήθελε τη θέσπιση νέου «Σιδηρούν Παραπετάσματος», όμοιου με εκείνο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δαπάνησαν δεκαετίες να κατεδαφίσουν.

«Η E.E. είναι αρκετά μεγάλη όπως είναι σήμερα. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέο τείχος για να εμποδίσουμε τη διείσδυση της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας», είπε ο Σόρενσον. Οπως και ο μέντοράς του, Φορτάιν, ο Σόρενσον υπήρξε καθηγητής Ιστορίας και φοβάται ότι μία διευρυμένη E.E. απειλεί να μετατρέψει την Ολλανδία σε ασήμαντη επαρχία, δίπλα στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. «Μετά το 1989, με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η ιδέα ότι χρειαζόμαστε την Ευρώπη να μας προστατεύσει από τον πόλεμο, είναι αστεία», κατέληξε ο Σόρενσον.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποφασιστική απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από το 62% του ολλανδικού εκλογικού σώματος, η αντιπάθεια του Σόρενσον για την ευρωπαϊκή διεύρυνση αποτελεί μέρος της ευρύτερης «κόπωσης διεύρυνσης», που πλήττει την ήπειρο και ίσως κρίνει και την τύχη των υποψηφιοτήτων Βουλγαρίας και Ρουμανίας, έτοιμες να εισέλθουν στην Ενωση την 1η Ιανουαρίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Κομισιόν πρόκειται να εκδώσει εκθέσεις που θα καταγράφουν την ενταξιακή πορεία των δύο βαλκανικών κρατών. Την Τρίτη, σε μια σπάνια στιγμή ειλικρίνειας, πηγές της E.E. παραδέχθηκαν ότι η Κομισιόν ίσως χρειαστεί να δώσει νέα διορία στις δύο χώρες, ώστε να ενισχύσουν τις υποψηφιότητές τους. Στο μεταξύ, στις πόρτες της Ενωσης χτυπούν τώρα πολλά άλλα κράτη, όπως η Τουρκία, η Κροατία, η πΓΔΜ, η Αλβανία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία.

Πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, όμως, έδειξαν ότι μόλις μία ισχνή πλειοψηφία Ευρωπαίων συνεχίζει να στηρίζει την υπόθεση της διεύρυνσης. Αντίθετα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι φοβούνται πως η διεύρυνση θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι ενδεχόμενο κύμα αντίδρασης κατά της διεύρυνσης θα μπορούσε να στερήσει από την Ενωση το ισχυρότερο διπλωματικό χαρτί της: την υπόσχεση εισόδου στην E.E. για τα αναπτυσσόμενα κράτη της περιοχής.

«Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας, να υπαναχωρήσουμε από τις δεσμεύσεις μας», είπε ο Ολι Ρεν, Επίτροπος Διεύρυνσης της E.E. H προοπτική εισόδου στην Ενωση είναι άλλωστε αυτή που έσπρωξε την Τουρκία στην υιοθέτηση οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι αμφισβητίες είναι, όμως, πολλοί.

Το Ρότερνταμ, η δεύτερη πόλη της Ολλανδίας, ιδρυτικό έθνος της E.E., διάσημο για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον προοδευτισμό του, αποτελεί αναπάντεχο επίκεντρο του ευρωσκεπτικισμού. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, που εκτείνεται σε 48 χιλιόμετρα, υπήρξε κέντρο ευρωπαϊκού εμπορίου ήδη από τον 17ο αιώνα. H μοντερνιστική αρχιτεκτονική της πόλης, όμως, έδωσε τη θέση της σε υποβαθμισμένες συνοικίες μεταναστών. Οι Ολλανδοί κάτοικοι της πόλης λένε σήμερα ότι αμφισβητούν τη χρησιμότητα περαιτέρω επέκτασης των συνόρων της Ε.Ε.

Οι μουσουλμάνοι

Στην άλλη πλευρά της πόλης, στο εντυπωσιακό τουρκικό τέμενος, ομάδα νεαρών μουσουλμάνων δίνει διαφορετική ερμηνεία στη «φοβία της διεύρυνσης». Ο 37χρονος Μιμούν Κασμί, Ολλανδός υπήκοος μαροκινής καταγωγής, που εργάζεται ως κοινωνικός λειτουργός, εκτιμά ότι η σκλήρυνση της στάσης απέναντι στους μουσουλμάνους αποκαλύπτεται με τον χειρότερο τρόπο, στη νομοθεσία που ορίζει ότι για να αποκτήσουν άδεια παραμονής, οι νεοαφιχθέντες μετανάστες πρέπει να εξασφαλίσουν εργασία, που θα πληρώνει τουλάχιστον 20% πάνω από το ελάχιστο ωρομίσθιο των 8,78 ευρώ. Ο Κασμί, όμως, φοβάται σήμερα ότι εργαζόμενοι από την Αν. Ευρώπη θα στερήσουν τις ευκαιρίες από τους γείτονές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή