Φήμες για σύλληψη συνεργάτη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς

Φήμες για σύλληψη συνεργάτη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπών στην οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι, με αφορμή τη μέχρι στιγμής αποτυχία της κυβέρνησης Κοστούνιτσα να παραδώσει τον Ράτκο Μλάντιτς στο Διεθνές Δικαστήριο, οι σερβικές αρχές φέρονται να έχουν συλλάβει έναν ακόμα συνεργάτη του καταζητούμενου στρατηγού. Σύμφωνα με ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, η σερβική αστυνομία συνέλαβε και ανακρίνει το πρώην μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης και μέχρι πρότινος σοφέρ του στρατηγού Μλάντιτς, Μπλαγκόζι Γκοβενταρίτσα.

«Η γνωμοδότηση της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, για συνεργασία της Σερβίας – Μαυροβουνίου με το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να έχει αντίκτυπο στην οικονομική μας βοήθεια προς την κυβέρνηση Κοστούνιτσα», τόνισε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Μάικλ Πολτ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. αποφάσισε υπέρ της αναβολής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας – Μαυροβουνίου στη συνθήκη Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, κρίνοντας «ανεπαρκείς» τις προσπάθειες του Βελιγραδίου για τη Μλάντιτς.

Χθες, επίσης, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Διεθνούς Δικαστηρίου, Αντον Νικιφόροφ, υποστήριξε ότι ο στρατηγός Μλάντιτς θα δικαστεί πρώτα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα μαζί με άλλους οκτώ Σέρβους αξιωματούχους εφόσον, βέβαια, συλληφθεί έγκαιρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της εισαγγελίας του Διεθνούς Δικαστηρίου ξεκαθάρισε ότι ο στρατηγός Μλάντιτς θα δικαστεί σε άλλη ημερομηνία και για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την πολιορκία του Σεράγιεβο. Σημειώνεται ότι η δίκη των οκτώ Σέρβων αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του νέου έτους.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 54% των Σέρβων τάσσονται κατά της απόσχισης του Μαυροβουνίου.ΑFΡ

Ζητάει τους Ουιγκούρους

ΠΕΚΙΝΟ. Η Κίνα απαίτησε χθες από την αλβανική κυβέρνηση την έκδοση των πέντε Ουιγκούρων, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από τις φυλακές του Γκουαντάναμο. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι πέντε Ουιγκούροι αποτελούν ενεργά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκιστάν» και επέκρινε τις ΗΠΑ για την απόφασή τους να εγκρίνουν τη μετάβασή τους σε αλβανικό έδαφος. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη έκδοση των πέντε πρώην κρατουμένων στο Γκουαντάναμο στην Κίνα θα οδηγήσει σε άδικη δίκη και στην καταδίκη τους σε θάνατο.

Το Πεκίνο, πάντως, επιμένει ότι οι πέντε έχουν εκπαιδευτεί από την Αλ Κάιντα και ότι η οργάνωση στην οποία ανήκουν ευθύνεται για δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις στην επαρχία Ζινγιάνγκ. Στην εν λόγω βορειοδυτική επαρχία της Κίνας κατοικούν περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια -στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι- Ουιγκούροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή