Χιλιάδες τα θύματα της θρησκευτικής βίας

Χιλιάδες τα θύματα της θρησκευτικής βίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Εκκληση για τερματισμό της θρησκευτικής βίας απηύθυνε, χθες, ο πρόεδρος του Ιράκ κ. Τζαλάλ Ταλαμπανί και ανακοίνωσε ότι μόνο στη Βαγδάτη τον μήνα Απρίλιο σκοτώθηκαν 1.091 άνθρωποι. O υποψήφιος πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε, χθες, ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις.

Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μπακούμπα, όταν μικρό λεωφορείο που μετέφερε εργαζομένους σε τοπικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δέχθηκε επίθεση από ενόπλους. «Μετά την επίθεση κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις και τότε εξερράγη το λεωφορείο», που στο μεταξύ οι ένοπλοι είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά, δήλωσε Ιρακινός αστυνομικός. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι. Πέντε ακόμη αστυνομικοί και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια ανά τη χώρα, όπως και ένας Αμερικανός στρατιώτης. Επιπλέον, η ιρακινή αστυνομία ανακάλυψε τα πτώματα 13 ανδρών σε γειτονιές της Βαγδάτης. Τα περισσότερα έφεραν σημάδια βασανιστηρίων. Κατά κανόνα πρόκειται για θύματα της θρησκευτικής βίας που μαίνεται μεταξύ σουνιτών και σιιτών και βρίσκεται σε έξαρση από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα 13 πτώματα που ανακαλύφθηκαν την Τετάρτη είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό των εγκλημάτων και σκοτωμών που σημειώνονται καθημερινά σε πολλές πόλεις του Ιράκ και κυρίως στη Βαγδάτη. Οπως δήλωσε, χθες, ο Ιρακινός πρόεδρος κ. Τζαλάλ Ταλαμπανί, μόνο στην πρωτεύουσα δολοφονήθηκαν, για θρησκευτικούς λόγους τουλάχιστον 1.091 Ιρακινοί τον μήνα Απρίλιο. H βία μεταξύ σιιτών-σουνιτών εντάθηκε μετά την τοποθέτηση βόμβας στο φημισμένο σιιτικό τέμενος Ασκαρίγια στις 22 Φεβρουαρίου στη σουνιτική πόλη Σαμάρα. «Είμαστε συγκλονισμένοι και οργισμένοι από τις καθημερινές αναφορές για μη αναγνωρίσιμα πτώματα που ανήκουν σε ανθρώπους που δολοφονήθηκαν μόνο και μόνο λόγω της ταυτότητάς τους», δήλωσε ο κ. Ταλαμπανί.

Από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης Iraq Body Count 35 με 39 χιλιάδες Ιρακινοί πολίτες. O υπολογισμός αυτός βασίζεται σε αναφορές από τουλάχιστον δύο μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή