Μαραθώνιος εκμετάλλευσης στην Ινδία

Μαραθώνιος εκμετάλλευσης στην Ινδία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μητέρα του Μπούντια Σι δεν γνωρίζει πότε γεννήθηκε το παιδί της, γεγονός που καθιστά προβληματική την εγγραφή του στα βιβλία-ρεκόρ ως του νεότερου μαραθωνοδρόμου στον κόσμο. Κέρδισε, όμως, επάξια τη θέση του στο ινδικό Βιβλίο Ρεκόρ Λίμκα. O μικρός που πρέπει να είναι 4,5 ετών έτρεξε την προηγούμενη εβδομάδα 65 χιλιόμετρα, προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού στους συμπατριώτες του. Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζει το παιδί και το γεγονός ότι το πούλησε η μάνα του για 18 δολάρια αύξησαν τη λατρεία των συμπατριωτών του. Μετά όμως την εμφάνιση του «παιδιού-θαύματος» σε δεκάδες εκπομπές, η σημαντικότερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ινδίας ξεκίνησε έρευνα για το κατά πόσο το παιδί-θαύμα είναι θύμα κακοποίησης.

Ο μικρός έτρεχε επί 7 ώρες, υπό θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 37 βαθμούς, μέχρις ότου λιποθύμησε πριν εκπληρώσει το στόχο του, τη διάνυση των 70 χλμ. Οταν συνήλθε και χαιρέτησε τους δεκάδες αξιωματούχους που τον είχαν περικυκλώσει, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο μικρός ήταν «υποσιτισμένος, είχε αναιμία και καρδιολογικά προβλήματα», ενώ προειδοποίησαν ότι η συνέχιση των δρόμων αντοχής θα του επιφέρει νεφρική ανεπάρκεια. Οι αρμόδιοι τού απαγόρευσαν να τρέξει μέχρι να γίνουν λεπτομερείς μελέτες για τις φθορές που έχει στα γόνατα, τους αστραγάλους και τη σπονδυλική του στήλη, ενώ πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο το παιδί παίρνει αναβολικά.

Για έξι μήνες ο μικρός υπήρξε ο ήρωας ενός σύγχρονου ινδικού παραμυθιού. Γεννήθηκε σε παραγκούπολη της Ορίσα, κάποια στιγμή μετά τον κυκλώνα του 1999. Οταν πέθανε ο αλκοολικός ζητιάνος πατέρας του, η αναλφάβητη μάνα του αναγκάστηκε να τον πουλήσει σε πλανόδιο έμπορο ως βοηθό. Λίγους μήνες αργότερα, ο γυμναστής Μπιρατσί Ντας τον είδε να χτυπάει ένα μικρότερο παιδί έξω από το γυμναστήριό του. «Κάποτε είχε κάνει μια αταξία και του είπα να αρχίσει να τρέχει και να μη σταματήσει πριν γυρίσω. Γύρισα μετά από πέντε ώρες και τον βρήκα να τρέχει». Ετσι ανακαλύφθηκε το ταλέντο του. O γυμναστής πλήρωσε τα 18 δολάρια στον πλανόδιο έμπορο, υιοθέτησε το μικρό και του επέβαλε σκληρό πρόγραμμα άθλησης.

Κερδοφόρα επιχείρηση

Η κηδεμονία του μικρού είναι σήμερα κερδοφόρα επιχείρηση, αφού το παιδί έχει κάνει δεκάδες τηλεοπτικές διαφημίσεις και δέχεται προσκλήσεις για εμφανίσεις στο εξωτερικό. O γυμναστής αρνείται ότι εκμεταλλεύεται το παιδί για τα κέρδη και έχει ήδη καταθέσει μήνυση εναντίον του υπουργού Παιδικής Πρόνοιας που εκτόξευσε την κατηγορία. Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό η Ινδία, πλέον, παλεύει για να βρει κατά πόσο ο μικρός της ήρωας είναι ταυτόχρονα θύμα της πιο σκληρής εκμετάλλευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή