Ρίχνουν τους τόνους ΗΠΑ και Ιράν

Ρίχνουν τους τόνους ΗΠΑ και Ιράν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μόνη λύση στο Ιρανικό είναι μια συμφωνία-πακέτο μέσω του διαλόγου, μέσω διαπραγματεύσεων». Την πεποίθησή του αυτή εξέφρασε χθες ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιλογή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μη θέσει, τουλάχιστον σ’ αυτήν τη φάση, ζήτημα κυρώσεων εναντίον του Ιράν και να δώσει νέο περιθώριο για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

Αναγκαίοι οι συμβιβασμοί

«Είναι πολύ θετική η αυτοσυγκράτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι σε συνέντευξη Τύπου στο Αμστερνταμ, για να προσθέσει: «Είμαι πολύ αισιόδοξος και ελπίζω ότι και οι δύο πλευρές (Ουάσιγκτον και Τεχεράνη) θα σταματήσουν τον πόλεμο των δηλώσεων. Ελπίζω πως θα πέσουν οι τόνοι… χρειαζόμαστε συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».

Αντιμετωπίζοντας την άρνηση Ρωσίας και Κίνας να ψηφίσουν οποιαδήποτε απόφαση που θα έκανε λόγο για κυρώσεις και, ακόμη περισσότερο, για προσφυγή στη στρατιωτική βία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν να δοθεί περιθώριο δύο εβδομάδων για μια νέα μεσολαβητική πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής «τρόικας» (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία). Σύμφωνα με δυτική, διπλωματική πηγή στην έδρα της ΙΑΕΑ, στη Βιέννη, οι Ευρωπαίοι θα παρουσιάσουν στο Ιράν νέο «πακέτο» συμφωνίας, που θα παρέχει στην Τεχεράνη συγκεκριμένα κίνητρα, με αντάλλαγμα την ικανοποίηση των όρων της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ιγκόρ Ιβανόφ, χαρακτήρισε «αρκετά περίπλοκες» τις διαπραγματεύσεις.

Ανεξέλεγκτες συνέπειες

Προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη προσφυγή σε στρατιωτική δράση θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη αποσταθεροποίηση. «Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στο Ιράν θα προκαλέσει συνέπειες οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε γενικευμένη έκρηξη στην περιοχή, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Αλλά και ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ο οποίος επισκέπτεται την Ινδονησία, εμφανίστηκε να κατεβάζει τους τόνους.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επιστολή του στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη «να συνομιλήσει με οποιονδήποτε», ενώ αργά το βράδυ εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ο Ιρανός ηγέτης χαρακτήρισε «αστεία» τα σενάρια περί πολέμου και πρόσθεσε: «Γνωρίζουν (οι Αμερικανοί) ότι αν προκαλέσουν δεινά στον ιρανικό λαό, θα ζημιωθούν περισσότερο από εμάς. Μας χρειάζονται περισσότερο απ’ ό,τι τους χρειαζόμαστε» – ένας σαφής υπαινιγμός για τη σημαντική επιρροή που ασκεί το Ιράν στη σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ.

Επίθεση στο Ισραήλ

Συναντώντας ιδιαίτερα φιλικά ακροατήρια στα πανεπιστήμια της πλέον πολυάνθρωπης μουσουλμανικής χώρας του κόσμου, ο Αχμεντινετζάντ επανήλθε στις επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «το σιωνιστικό καθεστώς μια μέρα θα εξαφανιστεί». Επανερχόμενος στο Ολοκαύτωμα, έθεσε το ερώτημα: «Αν είναι αλήθεια πως έξι εκατομμύρια Εβραίοι αφανίστηκαν, αυτό έγινε στην Ευρώπη, γιατί λοιπόν θα έπρεπε το Ισραήλ να δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή