Το Κρεμλίνο και το Πεκίνο ανησυχούν τον Ράμσφελντ

Το Κρεμλίνο και το Πεκίνο ανησυχούν τον Ράμσφελντ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ανησυχία των ΗΠΑ για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ρωσίας από το Κρεμλίνο και τη χρήση τους ως μέσον πολιτικής πίεσης, καθώς και την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου, σε ό,τι αφορά τις αμυντικές τους δαπάνες, εξέφρασε σε άρθρο του στο χθεσινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι η προσοχή των ΗΠΑ είναι στραμμένη σήμερα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά ότι στο μέλλον, η πολιτική της Ουάσιγκτον θα καθορίζεται από τις επιλογές άλλων παγκόσμιων δυνάμεων, όπως της Κίνας και της Ρωσίας.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν μέσω ριζικής αλλαγής της παγκόσμιας θέσης και των αμυντικών τους συμμαχιών. Οι νέες απειλές βασίζονται, άλλωστε, σε νέα δεδομένα», γράφει ο κ. Ράμσφελντ, ενώ συνεχίζει: «Η Ρωσία, μία χώρα με μεγάλο φυσικό πλούτο, είναι σήμερα εταίρος της Ουάσιγκτον σε θέματα ασφάλειας. Σε ορισμένα θέματα, όμως, η Ρωσία δεν υπήρξε συνεργάσιμη και αξιοποίησε τον ενεργειακό της πλούτο ως πολιτικό όπλο, αντιδρώντας στις θετικές αλλαγές που σημειώνονταν σε γειτονικά της κράτη».

Στο ζήτημα της ανανέωσης των αμυντικών συμφωνιών των ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρει: «Χρειάσθηκε να ξανασχεδιάσουμε το ρόλο των αμυντικών μας συμμαχιών και ειδικότερα του ΝΑΤΟ ιδρύοντας νέα δύναμη επέμβασης, που βγήκε για πρώτη φορά από τα ευρωπαϊκά σύνορα για να αναλάβει ειρηνευτικό έργο στο Αφγανιστάν».

Κριτική στο Πεκίνο

Στο θέμα της Κίνας, ο κ. Ράμσφελντ ασκεί κριτική στο καθεστώς του Πεκίνου, για το δημοκρατικό του έλλειμμα. «Ο κινεζικός λαός είναι μορφωμένος και ταλαντούχος, ενώ η χώρα έχει μεγάλες προοπτικές χάρη στους εντυπωσιακούς αναπτυξιακούς της ρυθμούς και στο εξαιρετικό εργατικό δυναμικό της. Ορισμένες εκφάνσεις της κινεζικής πολιτικής, όμως, συνεχίζουν να ενοχλούν και να περιπλέκουν τις σχέσεις μας, όπως η αδιαφάνεια στις αμυντικές δαπάνες».

Ο Αμερικανός υπουργός δίνει επίσης σαφή εικόνα των επιλογών που ανοίγονται στο δρόμο της Ουάσιγκτον: «Οι πολιτικές πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον θα καθορίσουν και αυτές το μέλλον του πλανήτη. Η αμερικανική κοινή γνώμη αντέδρασε ορισμένες φορές στην πρόθεση των ενοίκων του Λευκού Οίκου να διαδραματίσουν μεγαλύτερο παγκόσμιο ρόλο, ακόμη και σε εποχές, κατά τις οποίες η Σοβιετική Ενωση επεδίωκε υπεροπλία. Σήμερα, όμως, πολλά κράτη που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας είναι οι στενότεροί μας σύμμαχοι.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Αν αποδείξουμε ότι διαθέτουμε την αναγκαία τόλμη και σοφία, θα πετύχουμε αποφασιστική νίκη κατά του εξτρεμισμού», καταλήγει το άρθρο του Αμερικανού υπουργού Αμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή