Καταγγελίες ότι «προστατεύουν» τον Μλάντιτς

Καταγγελίες ότι «προστατεύουν» τον Μλάντιτς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατηγός των Σέρβων της Βοσνίας, καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου απολαμβάνει την προστασία ενός δικτύου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αυτό δήλωσε ο Βουκ Ντράσκοβιτς, υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, ενώ ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας χαρακτήρισε το κυνήγι για τον εντοπισμό του Μλάντιτς «αστειότητες και τσίρκο».

Ο Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι η Σερβία πληρώνει τώρα το τίμημα των λαθών τα οποία διέπραξε μετά την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, τον Οκτώβριο του 2000, όπως το ότι δεν κατόρθωσε να αναδιοργανώσει τις μυστικές υπηρεσίες και να τις αποκαθάρει από τους υποστηρικτές του Μιλόσεβιτς. «Αντί να συλλάβουμε τον Μλάντιτς, έχουμε τώρα ένα ολόκληρο έθνος το οποίο είναι όμηρος», πρόσθεσε ο Ντράσκοβιτς. Η αιχμή ήταν σαφής για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διακόψει τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας, καθώς το Βελιγράδι δεν κατόρθωσε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα έως τις 30 Απριλίου, το οποίο είχε τεθεί, για τη σύλληψη και την παράδοση του Μλάντιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Από την πλευρά του, ο πρώην αρχηγός των σερβικών μυστικών υπηρεσιών Γκόραν Πέτροβιτς δήλωσε στην εφημερίδα Gradjanski List ότι, αν οι μυστικές υπηρεσίες ήθελαν πραγματικά να συλλάβουν τον Μλάντιτς, τότε δεν θα ανακοίνωναν προκαταβολικά τα σχέδιά τους. Πέραν όμως της σύλληψης του Μλάντις, η οποία εκκρεμεί, κρίσιμο για το μέλλον της Σερβίας είναι το επικείμενο δημοψήφισμα στις 21 Μαΐου για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 43% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το 32% την απορρίπτει.

Ο Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, ηγέτης του φιλοσερβικού κόμματος, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι άσκοπο δεδομένου ότι το Μαυροβούνιο είναι ήδη κράτος το οποίο διαχειρίζεται μόνο του τις υποθέσεις του. Υπέρ της ένωσης του Μαυροβουνίου με τη Σερβία ετάχθη και ο Πατριάρχης Παύλος της Σερβίας, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να διαλυθεί, κατά τη διάρκεια του έτους που αποφασίζεται το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Η φιλοσερβική πλευρά επικαλείται τους ιστορικούς δεσμούς με τη Σερβία αλλά και τη δυσαρέσκειά της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Μίλο Τζουκάνοβιτς, το κυβερνών κόμμα του οποίου κατηγορείται για διαφθορά και νεποτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή