Τα αποδημητικά πτηνά από την Αφρική δεν έφεραν γρίπη

Τα αποδημητικά πτηνά από την Αφρική δεν έφεραν γρίπη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σμήνη αποδημητικών πτηνών που το φθινόπωρο μετανάστευσαν στην Αφρική και τις τελευταίες εβδομάδες επέστρεψαν στην Ευρώπη, δεν είχαν προσβληθεί από το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πουλερικών και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται για τη μετάδοση της νόσου. Οι ειδικοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι η γρίπη θα αποδεκατίσει την Αφρική και θα επιστρέψει δριμύτερη κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση στη Γηραιά Ηπειρο. Αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Σε χιλιάδες δείγματα που συνελέγησαν στην Αφρική τον χειμώνα, δεν εντοπίστηκε ούτε μία μόλυνση από το διαβόητο H5N1 σε άγρια πτηνά, ενώ την άνοιξη στην Ευρώπη βρέθηκαν ελάχιστα κρούσματα. O αριθμός τους, μάλιστα, μειώθηκε κατακόρυφα από τον Φεβρουάριο. Σήμερα οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μετανάστευση των πτηνών δεν έπαιξε κανένα απολύτως ρόλο.

Ελεγχοι σε 7.500 πτηνά

Τα κρούσματα του Φεβρουαρίου είχαν αποδοθεί στα μολυσμένα αποδημητικά πτηνά που ταξίδεψαν δυτικά για να αποφύγουν το δριμύ κρύο στη Ρωσία και την Κεντρική Ασία, αλλά δεν μετέφεραν τον ιό στην Αφρική. Οι ειδικοί αδυνατούν να αντιληφθούν τι ακριβώς συνέβη. Απέδωσαν τα προληπτικά μέτρα ή ο ιός εξαφανίστηκε ξαφνικά ακριβώς όπως είχε εμφανιστεί;

«Μήπως ήταν κάτι σαν το λεγόμενο «ιό της χιλιετίας» (Y2K), που όλοι τρέμαμε αλλά ποτέ δεν ήλθε» διερωτάται ο Χουάν Λούμπροθ, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) παραλληλίζοντας το H5N1 με τον ηλεκτρονικό ιό που θα παρέλυε τα κομπιούτερ σε όλο τον κόσμο με την έλευση του 2000.

Οι ειδικοί της οργάνωσης Wetlands International πραγματοποίησαν για λογαριασμό του FAO δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 7.500 άγρια πτηνά στην Αφρική. Δεν εντόπισαν ούτε μία μόλυνση από το H5N1, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν είδαμε έξαρση των λοιμώξεων την άνοιξη στην Ευρώπη. Βέβαια, το H5N1 έπληξε πτηνοτροφικές μονάδες στην Αίγυπτο, τη Νιγηρία και το Σουδάν, όπου μάλλον μεταφέρθηκε με την εισαγωγή μολυσμένων πτηνών. Οι ερευνητές αγνοούν πολύ σημαντικά στοιχεία τόσο για τον κύκλο ζωής του H5N1 όσο και για τους τρόπους μετάδοσής του. Μέχρι να βρούμε τις απαντήσεις κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή