«Αναγκαίο το Ευρωσύνταγμα»

«Αναγκαίο το Ευρωσύνταγμα»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Ζητείται νέο όραμα για την Ευρώπη». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της πρώτης μεγάλης ομιλίας της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ενώπιον της γερμανικής Βουλής. Η Μέρκελ χαρακτήρισε αναγκαία την υιοθέτηση Ευρωσυντάγματος, αλλά τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους πως μπορεί να λύσει κρίσιμα προβλήματα όπως η ανεργία.

«Πρέπει, είμαι βαθύτατα πεπεισμένη, να αναθεωρήσουμε ριζικά τα σχέδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η ιστορική αποστολή της Ευρώπης, η διατήρηση της γαλλογερμανικής ειρήνης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ήταν επαρκής για να εμπνεύσει τους λαούς.

Ανάγκη για νέο μήνυμα

«Πρέπει να βάλουμε τους λαούς στο επίκεντρο και να εξηγήσουμε τι σημαίνει η Ευρώπη για τις δουλειές τους, για την ευημερία τους, την κοινωνική τους ασφάλιση, την υγειονομική τους περίθαλψη και τη γεροντική τους ηλικία» είπε. «Δεν θέλω να δραματοποιήσω την κατάσταση, όμως πιστεύω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ ένα νέο νόημα» πρόσθεσε.

Η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2007, μετά τη λήξη της αυστριακής και της φινλανδικής προεδρίας. Στο εξάμηνο αυτό, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Γερμανία θα επιχειρήσει να επαναφέρει το ζήτημα του Ευρωσυντάγματος.

«Εχουμε απόλυτη ανάγκη το Ευρωσύνταγμα για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αποτελεσματικά ικανή να λειτουργήσει. Αν το θέμα δεν έχει αντιμετωπισθεί νωρίτερα, να είστε βέβαιοι ότι η γερμανική προεδρία θα επικεντρώθεί σε αυτό». Και πρόσθεσε: «Ομως, είμαι αντίθετη στο να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα και να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση που μας απαγορεύει να προχωρήσουμε».

Το Ευρωσύνταγμα απορρίφθηκε πέρυσι σε δημοψηφίσματα στη Γαλλία και στην Ολλανδία, βυθίζοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις της ιστορίας της. Το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και στις δύο αυτές χώρες τασσόταν υπέρ του Ευρωσυντάγματος, όμως τα εκλογικά σώματα το καταψήφισαν, εν μέρει λόγω φόβων για τις επιπτώσεις της διεύρυνσης της Ε.Ε. στην αγορά εργασίας. Το Ευρωσύνταγμα, με τη μορφή που καταψηφίστηκε, περιείχε εκατοντάδες αναφορές στην οικονομία, οδηγώντας τα αριστερά κόμματα να το χαρακτηρίσουν «συνταγματική κατοχύρωση του νεοφιλελευθερισμού». «Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε όλα τα νεοφιλελεύθερα στοιχεία από το Ευρωσύνταγμα» είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος. «Πρέπει να εξετάσουμε πώς θα κάνουμε το Ευρωσύνταγμα να επιτύχει. Θέλω το Ευρωσύνταγμα, η γερμανική κυβέρνηση θέλει το Ευρωσύνταγμα.»

Η Γαλλία και η Ολλανδία θεωρείται απίθανο να ξαναψηφίσουν επί του κειμένου που απέρριψαν, έτσι θεωρείται βέβαιο ότι, για να εγκριθεί το Ευρωσύνταγμα από τους 25, πρέπει να τροποποιηθεί. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες επικύρωσης του παρόντος κειμένου, πάντα διά μέσου της κοινοβουλευτικής οδού, συνεχίζονται. Την Τρίτη, η Εσθονία έγινε η 15η χώρα που επικύρωσε το Ευρωσύνταγμα, ενώ η Φινλανδία σχεδιάζει να ακολουθήσει. Το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το Ευρωσύνταγμα στις αρχές του 2005.

Υπαινιγμοί για Τουρκία

Η μεγάλη ευρωπαϊκή ομιλία της Μέρκελ περιελάμβανε και υπαινικτικές αναφορές στην Τουρκία. Η Μέρκελ προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες για ένταξη στην Ε.Ε. δεν μπορούν να είναι «μονόδρομος» και ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις στην προοπτική της πλήρους ένταξης, με τις οποίες γειτονικά κράτη-μέλη θα προσδένονται στο άρμα της Ε.Ε. «Πρέπει να εκπληρωθούν τα κριτήρια. Αυτό αφορά την Κροατία και την Τουρκία». Η τοποθέτηση αυτή συμπίπτει με τις προηγούμενες θέσεις της Μέρκελ περί «προνομιακής σχέσης» της Ευρώπης με την Τουρκία, αλλά αντιβαίνουν στη θέση των κυβερνητικών της εταίρων, των Σοσιαλδημοκρατών, που υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη.

Σε ό,τι αφορά τις δύο άλλες υπό ένταξη χώρες, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η Μέρκελ είπε ότι «σαφώς» θα ενταχθούν. Οι δύο χώρες έχουν ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και αναμένεται να γίνουν πλήρη μέλη το 2007 ή το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή