Στη δίνη νέου σκανδάλου ο Τζορτζ Μπους

Στη δίνη νέου σκανδάλου ο Τζορτζ Μπους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών, έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η αποκάλυψη ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) έχει δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων μέσα από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών αρχείων δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών σε μια προσπάθεια να αναγνωρίσει πιθανή τρομοκρατική δραστηριότητα.

Το σκάνδαλο έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, του οποίου η δημοτικότητα έχει κατακρημνιστεί στο 31%, το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό Αμερικανού προέδρου μεταπολεμικά μετά τον Ρίτσαρντ Νίξον και τον Τζίμι Κάρτερ. Επιπλέον συμπίπτει με την προσπάθεια του Μπους να επιβάλει τον εκλεκτό του για την ηγεσία της CIA και μέχρι σήμερα επικεφαλής της NSA, πτέραρχο Μάικ Χέιντεν, ο οποίος επρόκειτο να καταθέσει χθες για πέμπτη συνεχή ημέρα στο Καπιτώλιο, για να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου να επικυρώσουν την υποψηφιότητά του. Μόλις πριν από λίγους μήνες είχε κατηγορηθεί ότι εξουσιοδότησε την ίδια υπηρεσία να παγιδεύει τα τηλέφωνα υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς να απαιτείται σχετικό ένταλμα. Μέλη του Κογκρέσου από αμφότερες τις παρατάξεις ασκούν πιέσεις στον Μπους να δώσει εξηγήσεις για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα και αμφισβητούν την προχθεσινή δέσμευσή του ότι «η ιδιωτική σφαίρα των Αμερικανών πολιτών προστατεύεται σθεναρά».

Πλήγμα για τον διευθυντή της CΙΑ

«Δεν ψάχνουμε τις ιδιωτικές ζωές εκατομμυρίων αθώων Αμερικανών. Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στις σχέσεις με την Αλ Κάιντα και τα γνωστά παρακλάδια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πολλοί βουλευτές προέβλεψαν ότι η υπόθεση, που δημοσιοποιήθηκε μέσω της εφημερίδας USA Today, ενδέχεται να επηρεάσει την επικύρωση της υποψηφιότητας του Χέιντεν, αν και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο, επέμεινε ότι ο Μπους εξακολουθεί να στηρίζει τον υποψήφιο διευθυντή της CIA. Η αξιοπιστία του Χέιντεν, πάντως, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά το νέο σκάνδαλο. «Είναι ο αρχιτέκτονας του προγράμματος. Ερχεται στην επιτροπή μυστικών υπηρεσιών και μας λέει πόσο ανησυχεί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Δεν είναι ακριβώς αυτό με το οποίο ασχολήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα», ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ρον Ουάιντεν, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών.

Αψηφώντας την εκστρατεία Μπους να διασκεδάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης, ομοϊδεάτες του βουλευτές και γερουσιαστές υπόσχονται ότι θα ζητήσουν τη διενέργεια ανακρίσεων και καταθέσεων από στελέχη τηλεφωνικών εταιρειών για να αποφασίσουν αν παραβιάστηκαν οι συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών. «Ο κίνδυνος είναι να καταπατηθεί η ιδιωτική ζωή. Είναι ένα πρόγραμμα του μεγάλου αδερφού», σχολίασε ο επικεφαλής της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός Αρλεν Σπέκτερ. «Δυστυχώς το υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο Κογκρέσο λειτούργησε σαν υποκατάστημα του Λευκού Οίκου και απέκρυψε όλα όσα συνέβησαν. Και μετά, όταν τα μαθαίνουμε μέσω του Τύπου, διαπιστώνουμε ότι δεν ακολουθούσαν τον νόμο», σχολίασε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Πάτρικ Λίχι στο PBS. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών από τα μέσα ενημέρωσης «πλήττει την ικανότητά μας να νικήσουμε τον εχθρό».

Κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε μεν ότι η υπηρεσία είχε πρόσβαση στα περισσότερα τηλεφωνήματα, που διεξάγονται στην Αμερική, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι τα αρχεία χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπιστούν οι συστηματικές επαφές «γνωστών υπόπτων». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος της NSA δεν παρακολουθείτο το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων, αλλά οι τηλεφωνικές συνήθειες των χρηστών τριών εταιρειών, της AT and T, της Verizon και της BellSouth.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή