ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Ο Πούτιν «απέλυσε» στελέχη υπουργείων και της FSΒ

ΜΟΣΧΑ. Τους επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας FSB, καθώς και ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα απομάκρυνε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και τα ΜΜΕ δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τους λόγους των απολύσεων, αυτές πρέπει να σχετίζονται με τη δέσμευση για πάταξη της διαφθοράς, που εγγυήθηκε ο πρόεδρος στην πρόσφατη ομιλία του προς το έθνος.

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Βέλγος σκότωσε Αφρικανή

ΑΜΒΕΡΣΑ. Νεαρός ακροδεξιός πυροβόλησε και σκότωσε μια γυναίκα από το Μάλι της Αφρικής και το κοριτσάκι το οποίο συνόδευε, στο κέντρο της Αμβέρσας. «Χωρίς κανένα λόγο», όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ο νεαρός άνοιξε πυρ κατά των δύο αφού προηγουμένως είχε πυροβολήσει και τραυματίσει στον θώρακα μια Τουρκάλα. Η γυναίκα διέφυγε τον κίνδυνο. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχόφσταντ καταδίκασε το ρατσιστικό έγκλημα και απηύθυνε έκκληση στον λαό, ζητώντας ψυχραιμία, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η βία. Η Αμβέρσα, δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Βελγίου, όπου ζουν πολλές κοινότητες μεταναστών, θεωρείται προπύργιο της ακροδεξιάς. Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vlams Belang, καταδίκασε το ρατσιστικό έγκλημα.

ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΚΙΡΓΙΖΙΣΤΑΝ-ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ

Συγκρούσεις φονταμενταλιστών

ΜΠΑΤΚΕΝ. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες δολοφονήθηκαν στα σύνορα του Κιργιζιστάν με το Τατζικιστάν από ομάδα ενόπλων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Κιργιζιστάν. Ομάδα επτά ανδρών πέρασε από το Τατζικιστάν στο Κιργιζιστάν και αρχικά δολοφόνησε τον συνοριοφύλακα του Τατζικιστάν. Στη συνέχεια η ομάδα συγκρούστηκε με στρατιώτες του Κιργιζιστάν, στην περιοχή Μπάτκεν, σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους. Η περιοχή του Μπάτκεν βρίσκεται στην κοιλάδα Φεργκάνα, την οποία μοιράζονται το Τατζικιστάν, το Κιργιζιστάν και το Ουζμπεκιστάν και έχει μετατραπεί σε εστία ισλαμικού φονταμενταλισμού και ενόπλων συγκρούσεων μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.

Ξεκινησαν οι ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ

Διάλογος με «τίγρεις του Ταμίλ».

ΚΟΛΟΜΠΟ. Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους διεθνείς μεσολαβητές και στους αντάρτες της οργάνωσης «τίγρης του Ταμίλ». Οι Ευρωπαίοι μεσολαβητές κατηγόρησαν τους αντάρτες ότι παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2002 και ότι συγκρούστηκαν με τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας. Σύμφωνα με την επιτροπή μεσολάβησης για την ειρηνευτική διαδικασία της Σρι Λάνκα η συμπεριφορά των ανταρτών, αλλά και της κυβέρνησης της χώρας οδηγεί σε εκρηκτική κατάσταση και αποκλείει κάθε πιθανότητα για μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΩΛΗΝΑ ΑΕΡΙΟΥ

«Διαζύγιο» Γκάζπρομ-Ισραήλ

ΜΟΣΧΑ. Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου της Ρωσίας, Γκάζπρομ και στο Ισραήλ που απέβλεπαν στην κατασκευή νέου σωλήνα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» βασικός λόγος της διαφωνίας των δύο πλευρών ήταν η επιθυμία της Γκάζπρομ να αναλάβει την κατασκευή του έργου μια από τις θυγατρικές της εταιρείες, επιθυμία με την οποία διαφωνούσε το Ισραήλ.

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αντιτρομοκρατικό τμήμα

ΑΓΚΥΡΑ. Την ίδρυση αντιτρομοκρατικού τμήματος ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Τουρκίας. Το τμήμα σχέσεων ασφαλείας θα αποτελεί ουσιαστικά τμήμα του Ανώτατου Αντιτρομοκρατικού Συμβουλίου, του οποίου ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Το τμήμα θα πραγματοποιεί μελέτες για την αντιτρομοκρατική πολιτική της χώρας και θα μπορεί να προτείνει αντιτρομοκρατικές στρατηγικές, αλλά δεν θα έχει εκτελεστική εξουσία, όπως δήλωσε ο κ. Γκιουλ έπειτα από συνάντηση με την κυβερνητική επιτροπή.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΡ

Δεν θέλουν ειρηνευτικές δυνάμεις

ΝΤΙΛΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών του ανατολικού Τιμόρ, κ. Χοσέ Ραμός-Χόρτα, δήλωσε λίγο μετά την απόφαση της Αυστραλίας να αποστείλει δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή, ότι η χώρα του δεν χρειάζεται ειρηνευτικές δυνάμεις. Στην πρωτεύουσα του ανατολικού Ταμίν, ξέσπασαν ταραχές στις 28 Απριλίου κατά τις οποίες πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους υπό τον φόβο νέων συγκρούσεων. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Τζον Χόγουαρντ, ανακοίνωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του ήταν να στείλει τα δύο πλοία στην περιοχή, για να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας. Ωστόσο, ο κ. Χοσέ Ραμός-Χόρτα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ειρηνευτικό στρατό γιατί δεν διεξάγεται πόλεμος στη χώρα.

ΛΟΓΩ… ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΥ

Θερμή υποδοχή στον πρόεδρο

ΤΑΪΠΕΪ. Θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξαν στον πρόεδρο της Ταϊβάν, κ. Σεν Σουί-Μπιαν περίπου χίλιοι οπαδοί του κατά την άφιξή του στην Ταϊπέι. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν ολοκλήρωσε την περιήγησή του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και αναφέθηκε και στις εχθρικές σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ μετά την απόφασή τους να μην επιτρέψουν στο αεροσκάφος που τον μετέφερε να σταματήσει για ανεφοδιασμό στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο. «Υπήρξαν εμπόδια αλλά τα προσπεράσαμε και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» δήλωσε ο κ. Σεν Σουί-Μπιαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή