Ο Πούτιν επιδιώκει ρόλο μεσολαβητή για το Μεσανατολικό

Ο Πούτιν επιδιώκει ρόλο μεσολαβητή για το Μεσανατολικό

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Το ενδεχόμενο ανάληψης διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας προς όφελος της αναβίωσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων από πλευράς του Κρεμλίνου και η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης Πούτιν – Αμπάς. Την ίδια στιγμή κι ενώ πηγές προσκείμενες στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας άφηναν να διαρρεύσει ότι υφίσταται σχέδιο δολοφονίας του Μαχμούντ Αμπάς από την Ισλαμική Τζιχάντ, η κυβέρνηση της Ιορδανίας απέρριψε πρόταση της Χαμάς για διάλογο. Το Αμμάν, μάλιστα, κατέστησε χθες σαφές ότι η έναρξη του διαλόγου είναι συνυφασμένη με την παραδοχή από πλευράς της ισλαμικής οργάνωσης του σχεδίου για την πρόκληση ταραχών στο εσωτερικό της Ιορδανίας. Στο μεταξύ, επτά Παλαιστίνιοι ένοπλοι -στην πλειοψηφία τους στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ- σκοτώθηκαν προχθές κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στα περίχωρα της Τζενίν.

«Καλώ τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά και των δύο λαών», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος λίγο πριν συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξοχική κατοικία του τελευταίου στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Αμπάς, κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση της Χαμάς να σεβαστεί τις προγενέστερες συμφωνίες της Παλαιστινιακής Αρχής και προέτρεψε τις ένοπλες οργανώσεις να αποφεύγουν τις βίαιες ενέργειες και τις απειλητικές διακηρύξεις που πλήττουν τα συμφέροντα του έθνους. Από την πλευρά τους, ανώτατοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου χαρακτήριζαν τη συνάντηση «εξαιρετικά κρίσιμη» δεδομένων των εντάσεων στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής και υποστήριζαν ότι ο κ. Πούτιν είναι διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες εκτός πλαισίου του ειρηνευτικού κουαρτέτου προς όφελος του παλαιστινιακού λαού. «Η Ρωσία θα στηρίξει ποικιλοτρόπως την προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων», δήλωσε στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν. Υπενθυμίζεται, ότι η Ρωσία κατέθεσε ήδη το ποσό των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων σε ελεγχόμενο από τον κ. Αμπάς τραπεζικό λογαριασμό. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Σαλτάνοφ, κατέστησε σαφές ότι ο διάλογος Μόσχας – Χαμάς θα συνεχιστεί

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή