Πρόταση μομφής κατά Βιλπέν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Από όσα είπε ο κατάσκοπος, τι ισχύει; Αυτά που δημοσίευσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εφημερίδες, παραθέτοντας αποσπάσματα από τις σημειώσεις του ή αυτά που δήλωσε ο ίδιος την Κυριακή; Υπονόμευσε ο πρωθυπουργός Ντε Βιλπέν τον υπουργό Εσωτερικών Σαρκοζί ή όχι; Και γιατί το γαλλικό κοινό να καθίσει να ασχοληθεί με την υπόθεση, αντί να καταδικάσει σύσσωμη την κεντροδεξιά;

Την τελευταία αυτή απορία διατύπωσε χθες η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, καθώς η χώρα βυθίζεται όλο και βαθύτερα στα θολά νερά του σκανδάλου Clearstream. Το σκάνδαλο οδήγησε στην κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης, που συζητείται σήμερα στη Βουλή. Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από το Σοσιαλιστικό κόμμα και ξεκινάει με τη φράση: «Η χώρα διέρχεται μία από τις χειρότερες κρίσεις της Πέμπτης Δημοκρατίας». Το κυβερνών κόμμα UMP διαθέτει σημαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έτσι η πρόταση θεωρείται απίθανο να υπερψηφιστεί, όμως η κοινοβουλευτική συζήτηση θα φέρει στην επιφάνεια μερικά πιεστικά ερωτήματα. Πιεστικά, τουλάχιστον για τους πολιτικούς πρωταγωνιστές τους.

«Αυτό που καταλαβαίνουν οι Γάλλοι είναι ότι η κεντροδεξιά αλληλοσπαράσσεται, ότι η χώρα δεν κυβερνάται σωστά και ότι τα προβλήματά τους μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα», έγραψε η οικονομική εφημερίδα.

Η υπόθεση Clearstream, ένας γόρδιος δεσμός κατασκοπείας, συμφωνιών για πωλήσεις όπλων, συκοφαντικής δυσφήμισης, δικαστικών ερευνών και διαρροών στα ΜΜΕ, ξέσπασε στα μέσα του 2004, όταν ένας δικαστής που ερευνούσε το σκάνδαλο δωροδοκίας για την πώληση γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν έλαβε ταχυδρομικώς λίστα με ονόματα επιφανών πολιτικών.

Λίστα με πολιτικούς

Ο αποστολέας της λίστας ισχυριζόταν ότι οι πολιτικοί, στους οποίους περιλαμβανόταν και το ηγετικό στέλεχος της κεντροδεξιάς Νικολά Σαρκοζί, διατηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς στη λουξεμβουργιανή τράπεζα Clearstream, στους οποίους φυλάσσονταν τα έσοδα από τις μίζες.

Οι κατηγορίες αποδείχθηκαν ψευδείς, ενώ ως αποστολέας της δυσφημιστικής λίστας φέρεται ο υποδιευθυντής της αμυντικής βιομηχανίας EADS, Ζαν Λουί Ζεργκορέν. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ζεργκορέν πήρε προσωρινή άδεια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το πολιτικό ζήτημα τώρα είναι αν ο πρωθυπουργός Ντε Βιλπέν και ο πρόεδρος Σιράκ προσπάθησαν ή όχι, μέσω της λίστας αυτής, να αμαυρώσουν το όνομα του αντιπάλου τους, Νικολά Σαρκοζί. Στο σημείο αυτό, κεντρικός είναι ο ρόλος του συνταξιούχου αξιωματικού των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών Φιλίπ Ροντό. Την Κυριακή, ο Ροντό ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία του με τις δικαστικές αρχές. «Δεν πιστεύω πια στη δικαστική έρευνα», δήλωσε ο Ροντό στην εφημερίδα Le journal du Dimanche. «Υπήρξαν πολλές διαρροές, πολλή χειραγώγηση, πολλές ψαλιδισμένες εκδοχές των όσων είπα ή έγραψα». Στη συνέντευξη της Κυριακής, ο Ροντό υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Ντε Βιλπέν δεν είχε «εμμονή με τον Σαρκοζί» και ότι λειτούργησε «καλή τη πίστει».

Σε όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, έβλεπαν το φως της δημοσιότητας αποσπάσματα από τις σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι του Ροντό και από την κατάθεση που έδωσε στον εισαγγελέα. Στα αποσπάσματα αυτά, ο Ροντό εμφανιζόταν να ενοχοποιεί τον Ντε Βιλπέν και εμμέσως τον πρόεδρο Σιράκ, ως ενορχηστρωτές εκστρατείας δυσφήμισης κατά του Σαρκοζί. Παράλληλα με τη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο, άνοιξε έρευνα για τις συνθήκες της διαρροής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή