Πρόωρες εκλογές ζητά ο Μπαϊκάλ

Πρόωρες εκλογές ζητά ο Μπαϊκάλ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΜΥΡΝΗ. Τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών ζήτησε ευθέως ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ, πυροδοτώντας νέο γύρο φραστικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Ερντογάν για το θέμα της προεδρικής εκλογής. «Το έθνος πρέπει να σωθεί για μία ακόμη φορά με τη βοήθεια της κάλπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαϊκάλ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να εκλεγεί ο πρόεδρος της χώρας τον Μάιο του 2007 από ένα ανανεωμένο Κοινοβούλιο»…

Μιλώντας ενώπιον υποστηρικτών του στη Σμύρνη, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος υποστήριξε ότι η κοινή γνώμη βρίσκεται εν αναμονή των σωτήριων εθνικών εκλογών. Αλλά «ορισμένοι, όπως είπε, χρησιμοποιούν τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2007 ως δικαιολογία για να διεξάγουν με καθυστέρηση τις εθνικές εκλογές»… «Εάν δεν γίνουν εγκαίρως οι εθνικές εκλογές, η σημερινή Εθνοσυνέλευση θα εκλέξει τον πρόεδρο έξι μήνες πριν από την αντικατάστασή της (στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2007). Και η απόφαση αυτή θα καθορίσει την πολιτική ζωή της χώρας για τα επόμενα επτά χρόνια», παρατήρησε ο κ. Μπαϊκάλ στο πλαίσιο της κλιμακούμενης εκστρατείας της αντιπολίτευσης με στόχο την ανάδειξη του δικού της υποψηφίου στον προεδρικό θώκο.

Σύμφωνα με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, η τουρκική πολιτική ζωή χρειάζεται επειγόντως αλλαγή. Είχαν προηγηθεί τα δυσμενή σχόλιά του για τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Μπουλέντ Αρίντς, οι οποίοι, όπως είπε, είναι ακατάλληλοι για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Κατάλληλος, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ηγέτη του ΡΛΚ, είναι ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ. Η δε κυβέρνηση καθυστερεί σκοπίμως τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, με αποτέλεσμα να καθίσταται κεντρικό ζήτημα η προεδρική εκλογή, ενώ τηρεί «αντισυνταγματική στάση» καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι της προτείνουν την τροποποίηση συνταγματικών άρθρων.

Διαξιφισμοί

«Ο πρόεδρος πρέπει να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης, να προστατεύει και να υπερασπίζεται το Σύνταγμα και να απολαμβάνει ευρεία αποδοχή από τα πολιτικά κόμματα»… «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο Σύνταγμα και αυτή είναι η ρίζα για όλες τις απειλές που αντιμετωπίζει η σταθερότητα της χώρας. Οι εντάσεις έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία», κατέληξε ο Μπαϊκάλ.

Οι διαξιφισμοί για την προεδρική εκλογή συμπίπτουν με μια άλλη εξίσου σημαντική διαμάχη, αυτή που αφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων και το γαλλικό νομοσχέδιο, που προβλέπει ποινές για εκείνους που την αρνούνται. Ο κ. Ερντογάν απείλησε χθες τη Γαλλία με εμπορικές κυρώσεις σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου, που έχει προταθεί από τους Σοσιαλιστές και αναμένεται να τεθεί προς εξέταση την Πέμπτη. «Η υπομονή έχει τα όριά της», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στην εφημερίδα «Χουριέτ». Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ενδεχόμενη έγκριση θα αποβεί ολέθρια για τις γαλλοτουρκικές εμπορικές σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή