Σκοτώνουν, καίνε και λεηλατούν

Σκοτώνουν, καίνε και λεηλατούν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ. Περισσότεροι από 70 νεκροί, τουλάχιστον οι 30 από τους οποίους είναι αστυνομικοί, και άγνωστος αριθμός τραυματιών είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός του πλέον αιματηρού κύματος επιθέσεων στην ιστορία της μεγαλύτερης πολιτείας της Βραζιλίας, το οποίο καταγράφεται τις τελευταίες τρεις ημέρες. Μέλη συμμοριών της πόλης επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα και περιπολίες στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, πυρπολούν τράπεζες και λεωφορεία, ενώ περισσότεροι από 240 άνθρωποι, υπάλληλοι των φυλακών και συγγενείς κρατουμένων, κρατούνται όμηροι από τους τροφίμους των φυλακών καθώς έχουν εκδηλωθεί συντονισμένες εξεγέρσεις σε τουλάχιστον 51 από τις 144 φυλακές της πόλης.

Πραγματικός πόλεμος

Οι βίαιες επιθέσεις άρχισαν την περασμένη Παρασκευή, ενετάθησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και συνεχίζονταν μέχρι χθες. Αποτελούν αντίδραση στη μεταφορά 765 κρατουμένων σε απομακρυσμένη φυλακή ασφαλείας, που αποσκοπούσε στο να αποτραπούν μαζικές εξεγέρσεις προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο σε φυλακές όλης της χώρας. Οι Αρχές εκτιμούν πως την εξέγερση και τις μαζικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και περιπολίες είχε οργανώσει μέσα από τη φυλακή μία από τις πλέον βίαιες συμμορίες της χώρας, γνωστή με τα αρχικά PCC, από την πορτογαλική γλώσσα που σημαίνουν Πρώτη Διοίκηση της Πρωτεύουσας. Παρατηρητές και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο Σάο Πάολο μιλούν για πραγματικό πόλεμο ανάμεσα στις Αρχές της χώρας και την PCC, που δημιουργήθηκε το 1993 και εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, απαγωγές, ληστείες τραπεζών και εξεγέρσεις σε φυλακές και κρατητήρια.

Σύμφωνα με την κεντρική διοίκηση των φυλακών, οι κρατούμενοι που μεταφέρθηκαν επελέγησαν πολύ προσεκτικά με κριτήριο το ποιοι θα μπορούσαν να έχουν επιρροή ακόμη και ως κρατούμενοι και προπαντός ποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξεγέρσεις. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που μεταφέρθηκαν ήσαν μέλη της εν λόγω συμμορίας, συμπεριλαμβανομένου του Μάρκος Γουίλιαν Ερμπας Καμάτσο, γνωστού ως Μαρκόλα, ο οποίος θεωρείται αρχηγός της PCC. Υπενθυμίζεται ότι τη δεκαετία του 1990 η PCC οργάνωσε εξεγέρσεις σε 20 φυλακές ενώ τον Νοέμβριο του 2003 συντόνισε μια σειρά επιθέσεων σε μονάδες ασφαλείας που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 αξιωματούχοι και επτά μέλη της. Τον Ιανουάριο, άλλωστε, έγιναν έξι επιθέσεις κατά αστυνομικών σταθμών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις αξιωματικοί.

Βανδαλισμοί

Στο μεταξύ, τα άτομα που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σταθμούς και περιπολίες, πολλά από τα οποία εκτιμάται πως ήσαν κρατούμενοι που αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι το Σαββατοκύριακο για την Ημέρα της Μητέρας, πυρπόλησαν περισσότερα από 60 λεωφορεία, τα 40 από τα οποία ήταν στην πόλη του Σάο Πάολο, και κατέστρεψαν τουλάχιστον 10 υποκαταστήματα τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Banco do Brasil και Brads. Η αστυνομία έχει ώς τώρα προχωρήσει σε τουλάχιστον 72 συλλήψεις υπόπτων ενώ σύμφωνα με Αρχές των φυλακών έχουν τεθεί υπό έλεγχον έξι από τις εξεγέρσεις.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα, από τη Βιέννη όπου βρισκόταν για τη συνάντηση Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής, δήλωσε ότι θα χρειασθεί αύξηση επενδύσεων για να εξουδετερωθεί η βία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή