ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ

Απαγόρευση πώλησης όπλων στη Βενεζουέλα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ την απαγόρευση πωλήσεων αμερικανικών όπλων στη Βενεζουέλα, επικαλούμενο «απροθυμία» του προέδρου Ούγκο Τσάβες να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε κατ’ επανάληψιν επικρίνει τον κ. Τσάβες για τις στενές σχέσεις που διατηρεί με τους ηγέτες του Ιράν και της Κούβας. Χθες, πάντως, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε, από το Λονδίνο όπου και φιλοξενείται από τον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας Κεν Λίβινγκστον, ότι το Ιράν δεν προσβλέπει στην παραγωγή πυρηνικών όπλων. «Η ιδέα της εισβολής στο Ιράν αποτελεί τρέλα και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη», τόνισε ο κ. Τσάβες.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Νουθεσίες Ε.Ε. προς Μαυροβούνιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Εκκληση για σεβασμό των αποτελεσμάτων του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής απηύθυνε χθες σε Σερβία και Μαυροβούνιο η Ε.Ε. Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μάλιστα, έσπευσε να υπενθυμίσει στις δύο κυβερνήσεις ότι ο μεταξύ τους διάλογος αποτελεί μονόδρομο, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβουν οι πολίτες του Μαυροβουνίου. Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάνσικ, η οποία προήδρευσε του Συμβουλίου, υπογράμμισε πως η E.E. είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του δημοψηφίσματος.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η Κ. ΡΑΪΣ

Αποκατάσταση σχέσεων με Λιβύη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Λιβύη ανακοίνωσε, χθες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να αποκηρύξει την τρομοκρατία το 2003. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα αφαιρέσουν τη Λιβύη από τον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. «Σύντομα θα ανοίξουμε πρεσβεία στην Τρίπολη», δήλωσε η κ. Ράις. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται 27 χρόνια μετά την πυρπόληση από διαδηλωτές της αμερικανικής πρεσβείας στην Τρίπολη και 20 χρόνια μετά τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Τρίπολης και της Βεγγάζης.

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Ο Μπους καθησυχάζει τον Φοξ

ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΙ. Την ανησυχία του για την απόφαση της ηγεσίας των ΗΠΑ να λάβει νέα μέτρα για τη διαφύλαξη των συνόρων του Μεξικού με τις ΗΠΑ εξέφρασε ο πρόεδρος του Μεξικού, Βίσεντ Φοξ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε τριαντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Φοξ, τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα προβεί σε στρατιωτικοποίηση της περιοχής των συνόρων, αν και αποφάσισε να αναθέσει στην Εθνοφρουρά την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας. Ο κ. Μπους ανακοίνωσε χθες ότι το Μεξικό θεωρείται χώρα φιλική προς τις ΗΠΑ και πως στόχος της κυβέρνησής του είναι να περιορίσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό. Οι παράνομοι μετανάστες υπολογίζονται σε 11,5 εκατομμύρια, ενώ το ένα τρίτο των μεταναστών αυτών είναι μεξικανικής καταγωγής.

ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ.

Δύο ακόμη θύματα κροκοδείλων

ΦΛΟΡΙΝΤΑ. Τα πτώματα δύο ακόμα γυναικών, που εικάζεται ότι είχαν δεχτεί επίθεση από κροκόδειλους, βρέθηκαν στην περιοχή της Φλόριντα. Μια 23χρονη γυναίκα δέχτηκε επίθεση από κροκόδειλο και βρέθηκε νεκρή στην περιοχή της λίμνης Τζορτζ, ενώ το πτώμα μιας δεύτερης γυναίκας, το οποίο έφερε τραύματα από δόντια κροκόδειλου, βρέθηκε κοντά στο κανάλι του Σεντ Πίτερσμπεργκ. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής προστασίας της άγριας φύσης της Φλόριντα, κ. Γουίλι Παζ, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις των κροκοδείλων οφείλονται στην άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία τους αναγκάζει να ψάξουν για νέα θηράματα.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η Ρωσία αποσύρει εξοπλισμό της

ΤΙΦΛΙΔΑ. Τρένο που μεταφέρει ρωσικό πολεμικό εξοπλισμό έφτασε χθες στα σύνορα της Γεωργίας. Το τρένο θα μεταφέρει τον εξοπλισμό, που προέρχεται από ρωσική στρατιωτική βάση στην πόλη Αλκαλάκι, στη Δυτική Γεωργία, στη Βόρεια Ρωσία μετά τη συμφωνία αποχώρησης του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γεωργία, που υπογράφτηκε από τον Ρώσο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Γεωργίας. 19 ακόμα τρένα θα μεταφέρουν ανάλογο εξοπλισμό προκειμένου η ρωσική στρατιωτική βάση του Αλκαλάκι να κλείσει μέχρι το 2007, ενώ και η στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο λιμάνι του Μπατούμι αναμένεται να κλείσει μέχρι το 2008.

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Εθνική απειλή το έγκλημα

ΜΟΣΧΑ. Τις διαστάσεις εθνικής απειλής έχει λάβει το οργανωμένο έγκλημα στη Ρωσία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Βλαντιμίρ Ουστίνοβ, ο οποίος δήλωσε ότι η συχνότητα και τα ποσοστά του οργανωμένου εγκλήματος προσδίδουν σε αυτό τον χαρακτηρισμό της εθνικής απειλής, ενώ συμπλήρωσε ότι η αντιμετώπισή του είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Θα εκδοθεί στην Αλβανία

ΑΓΚΥΡΑ. Την έκδοση στην Αλβανία του αρχηγού μιας από τις πιο επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις της χώρας αποφάσισε το τουρκικό δικαστήριο. Ο Αλφρεντ Σκουρτί, ο οποίος αναφέρεται ως αρχηγός της οργάνωσης Μπάντα Αλντο Μπάρε, κρατείται στην Αγκυρα από τον Μάρτιο. Οι Αλβανοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Αλφρεντ Σκουρτί, γνωστός και με το όνομα Αλντο Μπάρε, ευθύνεται για 15 δολοφονίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή