Υγιέστερες είναι οι εργαζόμενες μητέρες

Υγιέστερες είναι οι εργαζόμενες μητέρες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερη υγεία έχουν οι εργαζόμενες μητέρες που διαθέτουν σταθερό ερωτικό δεσμό. Αντιθέτως, όσες επιλέγουν να παραμείνουν σπίτι και να ασχοληθούν αποκλειστικά με οικιακά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες.

Η βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.200 γυναίκες, ηλικίας από 15 έως 54 ετών και κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα, δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health. Μόλις το 23% των γυναικών που συμμετείχαν σε αυτήν και είχαν διπλό ρόλο -εργάζονταν και φρόντιζαν παράλληλα την οικογένειά τους- ήταν υπέρβαρες. Αντίθετα, το 38% των γυναικών που ασχολούνταν αποκλειστικά με οικιακά εμφάνιζαν περιττά κιλά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματα της μελέτης τους δείχνουν ότι το άγχος που νιώθουν όσες μητέρες κατεβαίνουν στον επαγγελματικό στίβο είναι «έλασσον κακό» συγκριτικά με το μεγάλο μακροπρόθεσμο κέρδος: τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και κυρίως της καλής υγείας.

«Παραπονιάρες» και μη

Η ανάλυση των δεδομένων από τους ερευνητές έδειξε ότι οι γυναίκες, όταν έφταναν στην ηλικία των 54 ετών και είχαν υπάρξει σύντροφοι, μητέρες και εργαζόμενες, είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να απουσιάσουν από τη δουλειά τους λόγω ασθενείας συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν αυτές τις ιδιότητες. Οι γυναίκες που για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους είχαν απασχοληθεί αποκλειστικά με οικιακά και δεν είχαν αναζητήσει εργασία εκτός σπιτιού ήταν αυτές που παραπονούνταν για κακή υγεία. Λιγότερο παραπονιάρες ήταν οι ανύπαντρες μητέρες και οι γυναίκες που δεν είχαν παιδιά.

Επίσης, οι γυναίκες που ασχολούνταν αποκλειστικά με οικιακά ήταν αυτές που κέρδιζαν με μεγαλύτερη ταχύτητα βάρος.

Η δρ Αν ΜακΜαν, η οποία συμμετείχε στην έρευνα, επισημαίνει ότι οι γυναίκες που παραμένουν σπίτι τους ασκούνται λιγότερο και τρώνε περισσότερο, κατά πάσα πιθανότητα επειδή «τσιμπάνε» μαγειρεύοντας ή καταβροχθίζουν ό,τι αφήνουν στο πιάτο τους τα παιδιά.

Βέβαια -τονίζουν οι επιστήμονες- τα παραπάνω συμπεράσματα δεν σημαίνουν ότι οι άνδρες διαθέτουν, πλέον, δικαιολογία να μην αναλαμβάνουν και αυτοί τα καθήκοντά τους στη φροντίδα του σπιτιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή