Υποσιτισμός ταλανίζει χρόνια τους Ιρακινούς

Υποσιτισμός ταλανίζει χρόνια τους Ιρακινούς

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Από χρόνιο υποσιτισμό υποφέρουν εκατομμύρια Ιρακινοί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ. Παράλληλα συνεχίζονται χωρίς σταματημό οι αψιμαχίες μεταξύ κυβερνητικών – αμερικανικών στρατευμάτων και ανταρτών, όπως και οι βομβιστικές επιθέσεις με θύματα αμάχους.

«Δεκαετίες συγκρούσεων και οικονομικών κυρώσεων είχαν σοβαρές επιπτώσεις στους Ιρακινούς», αναφέρεται στην έκθεση που συντάχθηκε έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα υπουργεία Υγείας και Προγραμματισμού με την υποστήριξη του ΟΗΕ. Το 9% των παιδιών ηλικίας έξι μηνών μέχρι πέντε ετών υποφέρει από σοβαρό υποσιτισμό, ενώ τέσσερα εκατομμύρια Ιρανικοί, περίπου το 15% του συνολικού πληθυσμού, εξαρτώνται από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το 2002 έχει διπλασιαστεί το ποσοστό μικρών παιδιών που υποσιτίζονται, ενώ το ποσοστό Ιρακινών που εξαρτώνται από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αυξήθηκε από 11% το 2003 σε 15% το 2005.

το Σαββατοκύριακο 47 νεκροί,

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 47 ύποπτοι για συμμετοχή στην αντίσταση σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε πέντε επιδρομές του αμερικανικού στρατού και ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της Βαγδάτης. Στις επιχειρήσεις αυτές συνελήφθησαν 265 ύποπτοι, ενώ καταρρίφθηκε κι ένα αμερικανικό επιθετικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι. Χθες, στη Βασόρα τουλάχιστον έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από σιίτες που είχαν εξαγριωθεί από τη δολοφονία του φυλάρχου τους προ ημερών από άνδρες που φορούσαν στολή αστυνομικών.

Στο πολιτικό μέτωπο, την Κυριακή δεν σημειώθηκε πρόοδος στην προσπάθεια του σιίτη υποψήφιου πρωθυπουργού κ. Νούρι Μαλικί να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ, κ. Τζαλάλ Ταλαμπανί, αποδοκίμασε προτάσεις που κυκλοφορούν και σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μαλικί θα μπορούσε να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς να ανακοινώσει τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών. «Θεού θέλοντος», δήλωσε ο κ. Ταλαμπανί, «ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη ο κ. Μαλικί να αναλάβει ο ίδιος το «αμαρτωλό» υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Οπως ορίζει το Σύνταγμα, ο κ. Μαλικί πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο μέχρι τις 21 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή