«Καθαρά πόδια», όπως λέμε «καθαρά χέρια»

«Καθαρά πόδια», όπως λέμε «καθαρά χέρια»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ποδοσφαιρόφιλος για να εντυπωσιαστεί με τα όσα φοβερά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο ιταλικό πρωτάθλημα. Το περίφημο Καμπιονάτο, ένα από τα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, έχει καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και η δικαιοσύνη σκάβει στα συντρίμμια. Ο άρχων του πύργου, ο Λουτσάνο Μότζι, γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, πέρασε χθες το κατώφλι του εισαγγελέα.

Θα τον ακολουθήσουν οι πρόεδροι δύο άλλων ομάδων πρώτης εθνικής, της Λάτσιο και της Φιορεντίνα, καθώς και ένας παράγοντας της Μίλαν. Εχουν ήδη παραιτηθεί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και ο πρόεδρος του συλλόγου διαιτητών, ενώ συνολικά 41 παράγοντες, διαιτητές, παίκτες και ένας δημοσιογράφος αποτελούν αντικείμενο της μεγαλύτερης δικαστικής έρευνας που εξαπολύθηκε ποτέ στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Η επιχείρηση βαφτίστηκε «καθαρά πόδια» αλλά η δυσοσμία δεν ξορκίζεται με ευφημισμούς.

Η Γιουβέντους έχει σοβαρές πιθανότητες όχι μόνο να χάσει τον 29ο τίτλο της ιστορίας της, που μόλις προχθές κέρδισε, αλλά να της αφαιρεθεί και το περυσινό πρωτάθλημα και να υποβιβαστεί, στη δεύτερη, αν όχι και στην τρίτη εθνική. Η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ιταλίας, η ομάδα που μεσουρανεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, θα βρεθεί να εξαπολύει τους χρυσοπληρωμένους αστέρες της εναντίον μικρών επαρχιακών συλλόγων. Με υποβιβασμό στη Β΄ Εθνική απειλείται και η Λάτσιο και η Φιορεντίνα, ενώ αβέβαιη είναι η μοίρα της Μίλαν.

Το σκάνδαλο, που εννοείται ότι επισκίασε τη χθεσινή ορκωμοσία του νέου προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας και τις προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης, πρωτοήρθε στην επιφάνεια στις 4 Μαΐου, ως γαργαλιστικό προϊόν υποκλοπής. Ο Μότζι ακουγόταν να ρυθμίζει τις επιλογές διαιτησίας, να υπερηφανεύεται ότι κλείδωσε και απείλησε στα αποδυτήρια απείθαρχο διαιτητή, ακόμη και να δηλώνει ότι εκείνος αποφάσισε να επιλεγεί ο ένας ή ο άλλος παίκτης για την εθνική ομάδα.

Να έχει άραγε καμία σχέση, αναρωτιούνται τώρα οι Ιταλοί, η μέτρια πορεία της εθνικής τα τελευταία χρόνια με το γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής Μαρτσέλο Λίπι είναι και αυτός δημιούργημα της Γιουβέντους, που κέρδιζε τα πρωταθλήματα όπως τα κέρδιζε; Στις υποκλοπές, ο Μότζι φαινόταν να υπαγορεύει στον Λίπι τη σύσταση της εθνικής ομάδας, ενώ οι δύο άνδρες είναι συνέταιροι, μέσω των γιων τους, στη Gea World, εταιρεία-γίγαντα που μανατζάρει 200 Ιταλούς ποδοσφαιριστές και προπονητές.

Το χειρότερο είναι ότι μέχρι στιγμής, ο κύριος ωφελημένος από αυτή την ιστορία είναι ο τέως πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ενώ η ομάδα του, η Μίλαν, είναι η τέταρτη ομάδα που εμπλέκεται στα σκάνδαλα, τα στοιχεία σε βάρος της φαίνεται ότι είναι πολύ λιγότερα και πολύ πιο αμφιλεγόμενα απ’ ό,τι τα στοιχεία για τις Γιουβέντους, Λάτσιο και Φιορεντίνα. Επιπλέον, ένας από τους πρώτους νόμους που πέρασε ως πρωθυπουργός ο Μπερλουσκόνι απαγόρευε στις μυστικές υπηρεσίες να υποκλέπτουν συνομιλίες βουλευτών, δηλαδή και του ιδίου, ακόμη και αν αυτοί συνομιλούν με εγκληματίες την ώρα της διάπραξης εγκληματικής πράξης. Ετσι, ακόμη και αν ο Μπερλουσκόνι, που είχε επανειλημμένες συναντήσεις με τον Μότζι στα πλαίσια της ιερής συμμαχίας Γιουβέντους – Μίλαν, έκανε και αυτός λαθροχειρίες, δεν υπάρχουν υποκλοπές με τη δική του φωνή. Με ύφος, λοιπόν, θριαμβευτή, την Κυριακή ζήτησε να πάρει το φετινό και το περυσινό πρωτάθλημα η Μίλαν, που ήρθε δεύτερη. Και βέβαια, οι μύδροι που στο παρελθόν εκτόξευε κατά της δικαιοσύνης εδώ σίγασαν, καθώς ο καβαλιέρε κοιτάζει να χρησιμοποιήσει τα «καθαρά πόδια», όπως κάποτε εκμεταλλεύθηκε τα «καθαρά χέρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή