Ευφορία στη Λιβύη για ΗΠΑ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Για νέα εποχή στις σχέσεις της Λιβύης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα αποβούν προς όφελος και των οικονομικών τους δεσμών, κάνουν λόγο Λίβυοι αξιωματούχοι, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι η Ουάσιγκτον αποκαθιστά πλήρως τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τρίπολη.

«Νέα σελίδα» στις σχέσεις Λιβύης – ΗΠΑ χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης κ. Αμπντελραχμάν Σαλγκάμ την αμερικανική πρωτοβουλία, που συνοδεύτηκε και από μια σημαντική κίνηση καλής θέλησης, δηλαδή την αφαίρεση της Λιβύης από τον κατάλογο των ΗΠΑ στον οποίο περιλαμβάνονται χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί το 1981, δύο χρόνια μετά την καταστροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λιβύη από φοιτητές διαδηλωτές, ενώ οι ΗΠΑ είχαν βομβαρδίσει την Τρίπολη και τη Βεγγάζη το 1986. Ζωτικής σημασίας για τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Λιβύης θεωρείται η απόφαση που έλαβε το 2003 ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι να σταματήσει το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κ. Ράις χαρακτήρισε τη Λιβύη παράδειγμα για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Πάντως, ο Λίβυος εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι δεν έγινε «καμία παραχώρηση» από πλευράς Τρίπολης και τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα «βασιστούν στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα, χωρίς ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή