ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Πολύνεκρες επιθέσεις χθες στη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ. Περισσότεροι από 40 Ιρακινοί σκοτώθηκαν χθες από επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες ενόπλων, ενώ κορυφώνεται η προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη σημειώθηκε η αιματηρότερη επίθεση της ημέρας με 23 νεκρούς και τουλάχιστον 38 τραυματίες. Τρομοκράτες που επέβαιναν σε δύο μικρά λεωφορεία άνοιξαν πυρ κατά πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου και στη συνέχεια διέφυγαν χρησιμοποιώντας το ένα από τα αυτοκίνητά τους. Το δεύτερο εξερράγη δευτερόλεπτα αργότερα, σκοτώνοντας 18 περαστικούς, που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τους τραυματίες. Στο πολιτικό μέτωπο, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ωστόσο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για τις θέσεις των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών.

ΣΕ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Σεισμός 7,4 στη Νέα Ζηλανδία

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ. Ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε χθες το μεσημέρι σύμπλεγμα ακατοίκητων νησιών, βορείως της Νέας Ζηλανδίας, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή υλικές ζημίες. Το επίκεντρο του σεισμού υπολογίσθηκε στα 148 χλμ. κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και 290 χλμ. νοτιοδυτικά της νήσου Ραούλ, που ανήκει στο σύμπλεγμα Κερμαντέκ και βρίσκεται σε απόσταση 1.140 χλμ. από το Οκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας. H δόνηση, που είχε διάρκεια τουλάχιστον 30 δευτερολέπτων, έγινε αισθητή σε μεγάλο τμήμα της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με ειδικούς σεισμολόγους, ο σεισμός δεν πρέπει να προκάλεσε ρήξη του θαλάσσιου πυθμένα. Ως εκ τούτου, δεν προκάλεσε τσουνάμι. Στην περιοχή των Κερμαντέκ σημειώνονται περισσότερες από 30 σεισμικές δονήσεις ημερησίως.

ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

Νέα μέθοδος για διαβήτη τύπου 1

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Με φυσαλίδες που μεταφέρουν τα απαιτούμενα γονίδια στο πάγκρεας στοχεύουν Αμερικανοί ερευνητές να πολεμήσουν τον διαβήτη τύπου 1. H μελέτη των επιστημόνων του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου Μπέιλορ δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences. H μέθοδος χορήγησης της γενετικής θεραπείας με τις φυσαλίδες καθιστά ευκολότερη τη μεταφορά των γονιδίων στο πάγκρεας, κάτι που αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο με άλλα μέσα όπως οι ιοί. Επίσης, είναι δυνατόν οι επιστήμονες να καθορίσουν το ακριβές σημείο που θα απελευθερωθούν τα γονίδια, έτσι ώστε να αρχίσει η παραγωγή της ινσουλίνης.

ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ – ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

«Καβγάς» για το κρασί

ΜΟΣΧΑ. Την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής μολδαβικού οίνου ζήτησε η Μολδαβία από τη Μόσχα, προκειμένου να άρει το βέτο της και η Ρωσία να γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο εκπρόσωπος της Μολδαβίας στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε χθες, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, πως η Μολδαβία θα υποστηρίξει την είσοδο της Ρωσίας στο ΠΟΕ αφού πρώτα επιλυθούν οι μεταξύ των δύο κρατών διαφορές, ενώ συμπλήρωσε ότι το κύριο πρόβλημα είναι η ρωσική απαγόρευση στην εισαγωγή αλκοολούχων και αγροτικών προϊόντων από τη Μολδαβία. Η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή οίνου από τη Μολδαβία και τη Γεωργία, εξαιτίας επικίνδυνων χημικών που εντοπίστηκαν σε αυτόν.

ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

Νεκροί αντάρτες Ταλιμπάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Οκτώ αντάρτες, υποστηρικτές των Ταλιμπάν, και ένας Πακιστανός στρατιώτης σκοτώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης στην επαρχία του Βόρειου Γαζιριστάν του Πακιστάν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η σύγκρουση σημειώθηκε χθες όταν οι αντάρτες, υποστηρικτές των Ταλιμπάν έστησαν ενέδρα σε στρατιωτικό όχημα περίπου 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Βόρειου Γαζιριστάν, Μιράνσα. Το Βόρειο Γαζιριστάν, ημιαυτόνομη επαρχία που συνορεύει με το Αφγανιστάν, αποτελεί κύριο καταφύγιο των μελών της Αλ Κάιντα.

ΣΕ ΠΑΦΟ ΚΑΙ ΛΑΡΝΑΚΑ

Ανακαίνιση κυπριακών αεροδρομίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι εργασίες για την ανακαίνιση και την επέκταση δυο αεροδρομίων της Κύπρου αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Η ανακαίνιση των αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου έχουν ανατεθεί στην εταιρεία κατασκευών Ερμες, η οποία ανήκει στη γαλλική εταιρεία κατασκευών Μπούιγε. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνίας Χάρη Θράσου, το κόστος της επέκτασης των αεροδρομίων θα φτάσει τα 622 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας θα παραδοθεί στα τέλη του 2009 και θα έχει έκταση 112.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ θα έχει και 16 αποβάθρες επιβίβασης. Στα τέλη του 2008 θα είναι έτοιμο και το νέο αεροδρόμιο της Πάφου, η έκταση του οποίου θα είναι 18.000 τετραγωνικά μέτρα.

ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Πυρηνικά «υπόσχεται» ο Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προειδοποίηση για σημαντικές ελλείψεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και για άνοδο των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, απηύθυνε χθες η Βρετανία. Για την αντιμετώπιση των ενεργειακών της ελλείψεων η βρετανική ηγεσία προσανατολίζεται στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών νέας τεχνολογίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Μπλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή