Τσάβες: Θα βρούμε νέους προμηθευτές όπλων

Τσάβες: Θα βρούμε νέους προμηθευτές όπλων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα σκαλί χαμηλότερα έπεσαν οι ήδη δύσκολες σχέσεις ΗΠΑ- Βενεζουέλας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ, τη Δευτέρα, να διακόψουν την πώληση όπλων στο Καράκας, υποστηρίζοντας ότι η Βενεζουέλα δεν είναι χρήσιμη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η απόφαση συνέπεσε με την ανεπίσημη επίσκεψη του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες στη Βρετανία, που περιελάμβανε συνάντηση με τον δήμαρχο του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, αλλά όχι με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ή τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακ Κόρμακ δήλωσε ότι η χώρα του ανησυχεί για τις στενές σχέσεις της Βενεζουέλας με το Ιράν και την Κούβα. «Αν έχει κανείς τη λογική υποψία ότι μπορεί οι πληροφορίες που μοιράζεσαι με τη Βενεζουέλα να περάσουν στις ομάδες που προσπαθείς να πολεμήσεις, αυτό είναι σίγουρα αρνητικό». Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας δήλωσε ότι οι πιέσεις αποτελούν μέρος επιθετικού σχεδίου. «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομονώσουν τη Βενεζουέλα, να αποσταθεροποιήσουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της και να προετοιμάσουν τις πολιτικές συνθήκες για μία επίθεση», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Από τη Βρετανία, ο Τσάβες δήλωσε ότι η απαγόρευση πώλησης όπλων «δεν έχει καμία σημασία» και ότι η χώρα του θα βρει εναλλακτικούς προμηθευτές. «Είναι μια ένδειξη του τι κάνει η αυτοκρατορία στις μικρότερες χώρες», είπε. Ο Τσάβες πρόσθεσε ότι η Βενεζουέλα δεν σκοπεύει να περιορίσει τις προμήθειες πετρελαίου προς τις ΗΠΑ ως αντίποινα για την απαγόρευση πωλήσεων όπλων.

Για λόγους αμυντικούς

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η απαγόρευση θα επηρεάσει κυρίως τις προμήθειες ανταλλακτικών για αεροπλάνα και ελικόπτερα αμερικανικής κατασκευής. Από τα 277 αεροπλάνα της αεροπορίας της Βενεζουέλας, τα 177 είναι αμερικανικής κατασκευής. Τα τελευταία χρόνια, η Βενεζουέλα έχει επιχειρήσει να διαφοροποιήσει τις προμήθειες όπλων, αγοράζοντας από τη Βραζιλία, την Ισπανία και τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βενεζουέλα ότι προβαίνει σε «προμήθειες όπλων αξίας δισεκατομμυρίων». Από τη Βρετανία, ο Τσάβες δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει αποδυθεί σε κούρσα εξοπλισμών, αλλά ότι θέλει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.

Στήριξη από Λίβινγκστον

Στη Βρετανία, ο Τσάβες έφθασε προσκεκλημένος του δημάρχου του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», διατύπωσε την αμέριστη υποστήριξή του προς τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου της Βενεζουέλας. «Μερικές φορές χρειάζεται να επιλέξει κανείς το μικρότερο από τα δύο κακά. Η Βρετανία συμμάχησε με τον Στάλιν εναντίον του Χίτλερ. Ομως με τον Τσάβες η επιλογή δεν είναι καθόλου δύσκολη. Εφαρμόζει προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα και το κάνει μέσω της κάλπης», έγραψε ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Την έλευση του Τσάβες στο δημαρχείο του Λονδίνου μποϊκόταραν οι Βρετανοί συντηρητικοί. Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Βρετανία, το 2001, ο Τσάβες είχε γίνει δεκτός από τη βασίλισσα και τον πρωθυπουργό. Το ότι αυτή τη φορά τίποτα τέτοιο δεν συνέβη ενδεχομένως αποτελεί ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων της Βενεζουέλας με την Αμερική και τους στενότερους συμμάχους της.

Η αντίδραση του Τσάβες είναι η πολιτική των «απευθείας επαφών» με Αμερικανούς και τώρα με Ευρωπαίους πολίτες. Το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να επεκτείνει το πρόγραμμα χορήγησης οικονομικού πετρελαίου θέρμανσης, που εφαρμόζει από πέρυσι σε φτωχές κοινότητες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή