ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανοί εναντίον του πολέμου

Αν και έχει πεισθεί ότι το Ιράν θέλει να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για να κατασκευάσει ατομικά όπλα, η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών τάσσεται εναντίον του πολέμου.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew, το 72% των Αμερικανών επιθυμεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης ο ΟΗΕ και όχι οι ΗΠΑ, ενώ το 65% προκρίνει την επιβολή κυρώσεων από το διεθνή οργανισμό ως πλέον πρόσφορη μέθοδο. Αντιθέτως, υπέρ του βομβαρδισμού ιρανικών στρατιωτικών στόχων τάσσεται μόλις το 30%, έναντι 61% που την απορρίπτουν. Στο ερώτημα κατά πόσον πρέπει να δοθεί στους Ιρανούς πυρηνική τεχνολογία με αντάλλαγμα τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου, οι θετικές και αρνητικές απαντήσεις μοιράζονται (46%).

Ως προς το πλέον σημαντικό πρόβλημα του έθνους, οι απαντήσεις των ερωτηθέντων φέρνουν στην πρώτη τον πόλεμο στο Ιράκ με ποσοστό 18%, ακολουθούμενο από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων (14% με τάση γρήγορης αύξησης). Πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό θεωρούνται οι συνολικές επιδόσεις της κυβέρνησης Μπους (13%), ενώ το 10% αντιμετωπίζει ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα τη μετανάστευση.

Η ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου είναι έντονη στη βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, γεγονός σημαντικό ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο, τον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι οι ερωτηθέντες καταμερίζουν ευθύνες για την άνοδο της τιμής των καυσίμων κατά κύριο λόγο στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (31%) και στον ίδιο τον πρόεδρο Μπους (25%), δευτερευόντως δε στον ΟΠΕΚ (10%).