Γαλλία: «πέρασε» ο νόμος επιλεκτικής μετανάστευσης

Γαλλία: «πέρασε» ο νόμος επιλεκτικής μετανάστευσης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η γαλλική εθνοσυνέλευση υιοθέτησε χθες με 367 ψήφους υπέρ και 164 κατά το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την «επιλεκτική μετανάστευση», που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί. Κι ενώ ο κ. Σαρκοζί αναχωρούσε για την επίσκεψή του σε δύο πρώην αποικίες της Γαλλίας, το Μαλί και το Μπενίν, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ανακαλούσε στην τάξη τους υπουργούς του ζητώντας τους να τονίζουν τις επιτυχίες του πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μία ημέρα μετά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, που τώρα παραπέμπεται στη Γερουσία, ευνοεί την επιλογή των ειδικευμένων μεταναστών εις βάρος των ανειδίκευτων, περιορίζει τις προβλέψεις για επανένωση των οικογενειών μεταναστών και καταργεί την αυτόματη χορήγηση υπηκοότητας λόγω μακροχρόνιας παραμονής. Οι επικριτές του προβλέπουν ότι θα στερήσει από τις αναπτυσσόμενες χώρες τους πλέον ταλαντούχους και θα δυσχεράνει τη ζωή του μέσου μετανάστη. Εχουν, έτσι, ενωθεί εναντίον του η αριστερή αντιπολίτευση, ανθρωπιστικές οργανώσεις, χώρες της Αφρικής και η Καθολική Εκκλησία.

Διαμαρτύρονται

Δεδομένου, άλλωστε, ότι από το Μαλί και το Μπενίν προέρχεται σημαντικός αριθμός νόμιμων και παράνομων μεταναστών της Γαλλίας, στις δύο χώρες διοργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εν αναμονή του κ. Σαρκοζί. Στο Μαλί, 21 βουλευτές ζήτησαν την ακύρωση της επίσκεψής του, την οποία χαρακτήρισαν «καθαρή πρόκληση». Εφημερίδες του Μαλί, άλλωστε, μιλούσαν για «τον ρατσιστή που βρίσκεται εντός των συνόρων» και «ονειρεύεται μία Γαλλία μετά την εκκαθάριση από μαύρους». Στο Μπενίν, επίσης, διανοούμενοι και αρχηγοί μη κυβερνητικών οργανώσεων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη Σαρκοζί διά στόματος του επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, που τόνισε ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτος ούτε εδώ ούτε σε κανένα άλλο μέρος της Αφρικής». Τον προβληματισμό του εξέφρασε, άλλωστε, και ο πρόεδρος της Σενεγάλης από το Παρίσι όπου βρίσκεται για να παραλάβει βραβείο της UNESCO. Υπεραμυνόμενος ο κ. Σαρκοζί πρότεινε διάλογο, αλλά προσέθεσε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας δεν αφορά τον Σενεγαλέζο πρόεδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή