Για τη μαντίλα σκότωσε χθες τον δικαστή…

Για τη μαντίλα σκότωσε χθες τον δικαστή…

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η ένοπλη επίθεση χθες κατά του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας μάλλον δεν υπήρξε έργο ενός μόνου φανατικού. Δράστης της επίθεσης, στην οποία σκοτώθηκε ένας δικαστής και τραυματίσθηκαν τέσσερις, είναι ο Αρπασλάν Αρσλάν, δικηγόρος της Κωνσταντινουπόλεως. Κίνητρό του η «τιμωρία» των δικαστών για απόφαση που το τμήμα είχε εκδώσει κατά της ισλαμικής μαντίλας. Το γεγονός εντάσσεται στη βαθιά και μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ θρησκευόμενων και οπαδών του κοσμικού κράτους, χρονικά συνδέεται με τρεις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της Τζουμχουριέτ, του πιο άκαμπτου επικριτή των ισλαμιστών, και σηματοδοτεί αιματηρή τροπή σε μια διαμάχη που σημαδεύει την τουρκική κοινωνία.

Ο δικηγόρος εισέβαλε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Β΄ Τμήμα. Φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος, είμαστε παιδιά των Οθωμανών και στρατιώτες του Ισλάμ», άρχισε να πυροβολεί. Οπότε ο ηγέτης της κεμαλικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ διαπίστωσε ότι η επίθεση δεν είχε στόχο τους συγκεκριμένους δικαστές, αλλά το Συμβούλιο Επικρατείας, το Σύνταγμα και τα θεμέλια της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Την ερμηνεία του Μπαϊκάλ δικαιώνει μια προϊστορία σύγκρουσης του Συμβουλίου Επικρατείας με τους Ισλαμιστές. Τους τελευταίους ερέθισε σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου κατά της ισλαμικής μαντίλας. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι δικαστές του Β΄ Τμήματος είχαν επικυρώσει διοικητική πράξη, με την οποία εμποδίστηκε ο διορισμός δασκάλας ως διευθύντριας νηπιαγωγείου. Αν και η δασκάλα δεν κάλυπτε τα μαλλιά της στο χώρο του νηπιαγωγείου, πηγαινοερχόταν στο χώρο εργασίας με την κεφαλή καλυμμένη. Η χρήση της μαντίλας στο δρόμο, κατά το δικαστήριο, προδίδει άτομο εχθρικά διακείμενο προς το κοσμικό κράτος και συνεπώς μη δικαιούμενο θέση στο Δημόσιο.

Η απόφαση είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Γκιουλ είχαν κάνει λόγο για «δικτατορική νοοτροπία» του Συμβουλίου. Η Ισλαμική εφημερίδα Vakit μάλιστα είχε δημοσιεύσει τις φωτογραφίες και τα ονόματα των δικαστών, υπό τον τίτλο «Ιδού αυτά τα μέλη». Εισαγγελέας της Πόλης είχε διατάξει προανάκριση κατά της Vakit, βάσει των διατάξεων του αντιτρομοκρατικού νόμου, με την κατηγορία ότι υποδείκνυε τους εικονιζόμενους ως στόχους σε επίδοξους τρομοκράτες.

Δεν καλύπτει τη διαμάχη

Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε σύσσωμη την επίθεση. Ωστόσο, οι δηλώσεις δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη διαμάχη του κυβερνώντος κόμματος με το Συμβούλιο Επικρατείας, ανάχωμα (όπως όλα τα ανώτατα δικαστήρια) των κεμαλιστών. Σε πρόσφατη ομιλία της η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Σουμρού Τζιόρτογλου, είχε χαρακτηρίσει την απαγόρευση της θρησκείας στο δημόσιο βίο της χώρας θεμέλιο της τουρκικής συνταγματικής τάξης. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε αποχωρήσει από την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτε για την προστασία του δικαστηρίου, η Vakit δεν έχει τιμωρηθεί, ενώ αίτηση του προέδρου του Β΄ Τμήματος για αστυνομική προστασία μετά το επίμαχο δημοσίευμα απερρίφθη. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα χθεσινά δελτία ειδήσεων επικαλέστηκαν φήμες πως ο Αρσλάν ανήκει στο χώρο των «Ιδεαλιστών» (Γκρίζων Λύκων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή