Η Δύση στην εποχή του ρατσισμού

Η Δύση στην εποχή του ρατσισμού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθημερινά δεκάδες Πακιστανοί στοιβάζονται στα σκαλιά της οδού Λουκιανού στο Κολωνάκι, στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου στεγάζεται η πρεσβεία τους, διεκδικώντας άδεια παραμονής, άδεια εργασίας, ένα χαρτί τέλος πάντων, το οποίο μπορούν περήφανα να τρίβουν στα μούτρα αστυνομικών, που συμμετέχουν στους συστηματικούς ελέγχους με στόχο την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στους δρόμους της Αθήνας. Τα σκούρα πρόσωπά τους και τα έντονα βλέμματά τους αντιμετωπίζονται εξ ορισμού με καχυποψία από τις γηραιές κυρίες της περιοχής, που συχνά προτιμούν να περπατήσουν ένα τετράγωνο παραπάνω παρά να περάσουν μπροστά από την ανοίκεια καφετιά λαοθάλασσα. Ζούμε μέρες απροκάλυπτου φυλετικού ρατσισμού, αλλά δεν τολμάμε καν να το παραδεχτούμε. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ.

Χθες, ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη Γερμανία, Ούβε Κάρστεν Χάιε, προειδοποίησε τους τουρίστες του Μουντιάλ με μαύρο δέρμα, να αποφεύγουν τις επικίνδυνες γειτονιές του Βερολίνου και ειδικά το Βραδεμβούργο. «Υπάρχουν μικρότερες και μεγαλύτερες πόλεις του κρατιδίου, τις οποίες θα συμβούλευα να αποφεύγουν όσοι προέρχονται από διαφορετικές φυλές. Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι δε θα έβγαιναν από εκεί ζωντανοί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο «Κουλτούρ», προκαλώντας οργίλες αντιδράσεις στις τάξεις της τοπικής κοινωνίας και τοπικής πολιτικής ηγεσίας. (Οπως και στα καθ’ ημάς, ποιος έχει το θάρρος να αναγνωρίσει τον -έστω και υφέρποντα- ρατσισμό του;). Πάντως τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις δυσάρεστες διαπιστώσεις του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου. Στο Βραδεμβούργο αναλογούν τέσσερις εξτρεμιστικές επιθέσεις σε 100.000 κατοίκους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη χώρα είναι μόλις 0,5.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπους σκοπεύει να προχωρήσει στην ανάπτυξη 6.000 μελών της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό για να αναχαιτίσει την εισροή λαθρομεταναστών. Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να σφραγιστούν τα σύνορα συνολικού μήκους 2.500 χιλιομέτρων της χώρας με το Μεξικό. Η κριτική που δέχεται είναι αμείλικτη, μόνο που προέρχεται από ειδικούς σε θέματα άμυνας, οι οποίοι τον καλούν να θωρακίσει περαιτέρω την ευάλωτη γραμμή, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των στρατιωτών, οι οποίοι τελικά θα ανέλθουν στις 18.000. Κάποιες δειλές φωνές μιλούν για τη δημιουργία στρατιωτικής ζώνης στην περιοχή, αλλά η αλήθεια είναι ότι στις ευρύτερες πρωτοβουλίες Μπους για τη μετανάστευση συναινούν και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσσο. Ο μαρξιστής προφήτης οικολογικών καταστροφών, Μάικ Ντέιβις, ο οποίος σημειωτέον βάφτισε την κόρη του… Κασσάνδρα, είχε προβλέψει στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας του για το Λος Αντζελες με τίτλο «City of Quartz,» ότι η δομή εξουσίας στην πόλη θα βασίζεται σε ένα αστυνομικό κράτος, που θα κυβερνάται βίαια από μια τάξη διεφθαρμένων πολιτικών με στόχο τη διατήρηση του λευκού status quo. Τις -υπερβολικές κατά πολλούς-κοινωνικές θεωρίες του διαδέχθηκε το 1992 η εξέγερση της αφροαμερικανικής κοινότητας στο Λος Αντζελες μετά τις απαλλακτικές ετυμηγορίες των αστυνομικών, που δολοφόνησαν εν ψυχρώ το Ρόντνεϊ Κινγκ.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο ζοφερό όραμά του για απόρθητα φρούρια αρείων με αλεξίσφαιρες πύλες και κάμερες ασφαλείας σε κάθε γωνιά. Δεν θα ήταν εξόχως βολικό να μεταφερθεί η πρεσβεία του Πακιστάν στα δυτικά προάστια; Και στο Παρίσι άλλωστε τα λούμπεν στοιχεία τα εξοστράκισαν έξω από το κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή