Καλλονή-πολεμιστής 1.600 ετών

Καλλονή-πολεμιστής 1.600 ετών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως κάθε γυναίκα είναι κι αυτή γεμάτη μυστήριο. H προχωρημένη ηλικίας της -ξεπερνά τα 1.600 χρόνια- δεν βοηθά την κατάσταση. H μυστηριώδης ύπαρξη είναι μια γυναίκα, μία μούμια δηλαδή, που βρέθηκε στο Περού και χρονολογείται από 1.600 χρόνια, στην ακμή, δηλαδή, του πολιτισμού των Μοτσάι, πριν από την άνθηση των Ινκας. O περίτεχνος τάφος στον οποίο βρέθηκε υποδεικνύει ότι πρόκειται για μέλος της άρχουσας τάξης. H ιδιομορφία της μούμιας έγκειται στο ότι είχε βαφεί με κόκκινη μπογιά, ενώ ήταν γεμάτη από τατουάζ που απεικόνιζαν μυθολογικές μορφές και σχήματα.

Γυναίκα πολεμιστής;

Το εκπληκτικό, όμως, αλλά και το μυστηριώδες του ευρήματος, λένε οι αρχαιολόγοι, δεν είναι οι διάφορες προσφορές από χρυσό και ημιπολύτιμους λίθους που βρέθηκαν δίπλα της, ούτε βέβαια το εξαιρετικής τεχνοτροπίας κάλυμμά της. H μούμια περιβάλλεται από εργαλεία πλεξίματος και βελόνες όπως ταίριαζε σε μία γυναίκα. Το μεγάλο μυστήριο, ωστόσο, έγκειται στο ότι δίπλα της είχαν τοποθετηθεί δύο τελετουργικές πολεμικές ράβδοι και 28 κομμάτια ξύλα που υποβοηθούν τη ρίψη του δόρατος. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται τέτοια αντικείμενα σε γυναικείο τάφο στον πολιτισμό των Μοτσάι. Αραγε, η γυναίκα αυτή ήταν μια πριγκίπισσα πολεμιστής ή κυρίαρχος της περιοχής; Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα.

«Σίγουρα ανήκει στην ανώτατη τάξη» εξηγεί ο Τζον Βεράνο, ανθρωπολόγος του πανεπιστημίου Τουλέιν, που συνεργάστηκε με τους Περουβιανούς αρχαιολόγους. O Κρίστοφερ Ντόναν, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, δεν ήταν μέλος της αποστολής, αλλά εξέτασε τη μούμια και τον τάφο λίγο μετά την ανακάλυψή τους. «Είναι ίσως ο πλουσιότερος γυναικείος τάφος που έχω δει» εξηγεί ο δρ Ντόναν που ειδικεύεται στον περουβιανό πολιτισμό. «Βλέπουμε ένα συνδυασμό αντικειμένων που βρίσκαμε είτε σε ανδρικούς είτε σε γυναικείους τάφους. Είναι ένα πραγματικό μυστήριο». Οπως έδειξαν οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν, η γυναίκα όταν πέθανε ήταν νεαρή ενήλικη. Σε μικρή απόσταση από τη μούμια έχει ενταφιασθεί άλλη νεαρή γυναίκα, που κατά πάσα πιθανότητα ήταν θύμα ανθρωποθυσίας. Το σκοινί κάνναβης με το οποίο στραγγαλίσθηκε παραμένει γύρω από το λαιμό της. H ανάλυση του σκοινιού με ραδιοϊσότοπα έδειξε ότι η ταφή πρέπει να έγινε το 450 μ.Χ.

Το National Geographic Society ανακοίνωσε το εύρημα, ενώ λεπτομέρειες πρόκειται να δημοσιευθούν στο τεύχος του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή