Ορκίσθηκε χθες η νέα ιταλική κυβέρνηση Πρόντι

Ορκίσθηκε χθες η νέα ιταλική κυβέρνηση Πρόντι

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ορκίστηκε χθες η νέα κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι στην Ιταλία, ολοκληρώνοντας τον κύκλο ο οποίος άνοιξε με το οριακό αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Απριλίου. Η σύνθεση της νέας 25μελούς κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα έντονων διαβουλεύσεων μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να διατηρηθούν ισορροπίες εντός του κεντροαριστερού συνασπισμού. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, ηγέτης των Δημοκρατικών της Αριστεράς, του μεγαλύτερου κόμματος του κεντροαριστερού συνασπισμού, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Πρόντι στην πρωθυπουργία, το 1998. Ο Ντ’ Αλέμα είναι επίσης ο ένας εκ των δύο αντιπροέδρων της νέας κυβέρνησης, ο άλλος είναι ο Φραντσέσκο Ρουτέλι, ηγέτης του κεντρώου κόμματος, Μαργαρίτα, και πρώην δήμαρχος της Ρώμης, ο οποίος αναλαμβάνει επιπλέον και το υπουργείο Πολιτισμού. Ο τεχνοκράτης Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επελέγη από τον Πρόντι για να επιλύσει τα μείζονα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας. Η επιλογή του Σκιόπα, ανθρώπου χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, για το κρίσιμο υπουργείο Οικονομίας, στέλνει μήνυμα στις αγορές αναφορικά με τη σημασία που δίνει ο Πρόντι στη μείωση του δημοσίου χρέους της Ιταλίας, του σοβαρότερου εμποδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο ετέθη επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο Αρτούρο Παρίζι, του κόμματος της Μαργαρίτας, αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας. Το υπουργείο Υποδομών ανετέθη στον πρώην δικαστή Αντόνιο Ντι Πιέτρο, τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της διαφθοράς, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, που ονομάστηκε «Καθαρά χέρια». Ηγέτης του μικρού κεντρώου κόμματος «Ιταλία των αξιών», ο Ντι Πιέτρο διετέλεσε υπουργός Εργασίας για σύντομο χρονικό διάστημα στην πρώτη κυβέρνηση Πρόντι. Το νέο κυβερνητικό σχήμα προβλέπει τη συμμετοχή έξι μόνο γυναικών, λιγότερων απ’ όσες είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο Πρόντι.

Οι πρώτες αντιδράσεις της ηττηθείσας στις εκλογές ιταλικής Κεντροδεξιάς είναι ότι θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση. Ο πρώην υπουργός Εργασίας Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν θα κάνει εκπτώσεις προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση Πρόντι. Η εφημερίδα Corriere della Sera σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι περισσότερο αριστερή και λιγότερο κεντρώα και καταδεικνύει ότι η Κεντροαριστερά νίκησε μεν στις εκλογές όμως κερδισμένη είναι η αριστερή και η ριζοσπαστική πτέρυγα του κεντροαριστερού συνασπισμού. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει επίσης θετική για το μέλλον της Ιταλίας την επιλογή του Σκιόπα για το υπουργείο Οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή