ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΑΜΠΑΣ

Ανέλαβε καθήκοντα αστυνομία της Χαμάς

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Οξύνεται η διαμάχη μεταξύ του Μαχμούντ Αμπάς και της Χαμάς για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας. Αγνοώντας τις αντιρρήσεις του προέδρου και επικαλούμενο τις πρόσφατες δολοφονίες στελεχών της Χαμάς από ενόπλους, το υπουργείο Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής κήρυξε χθες την έναρξη των επιχειρήσεων νεοσύστατης αστυνομικής δύναμης, την οποία στελεχώνουν μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης. Την ίδια στιγμή και η Γαλλία τάχθηκε κατά της μονομερούς χάραξης των συνόρων του εβραϊκού κράτους. Ο υπουργός και κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς, Σαέντ Σεϊγιάμ, αναφερόμενος στις δολοφονικές επιθέσεις κατά στελεχών της Χαμάς, άφησε αιχμές κατά της Φατάχ για «οργανωμένο σχέδιο» αποσταθεροποίησης της Παλαιστινιακής Αρχής. Αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Αμπάς διέταξε τις δικές του δυνάμεις ασφαλείας να αναπτυχθούν εις αντιπαράθεση των δυνάμεων της Χαμάς.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΝΓΚΟΥΣΕΤΙΑΣ ΚΟΣΤΟΓΕΦ

Νεκρός στην τρίτη επίθεση

ΜΟΣΧΑ. Στόχος άλλων δύο βομβιστικών επιθέσεων στο παρελθόν, ο υφυπουργός Εσωτερικών της ρωσικής επαρχίας της Ινγκουσετίας, Γκαμπράιλ Κοστόγεφ, σκοτώθηκε, χθες, σε βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, Ναζράν. Νεκροί είναι επίσης δύο σωματοφύλακές του και άλλοι τέσσερις πολίτες, το αυτοκίνητο των οποίων συγκρούστηκε με το προπορευόμενο, παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα. Είχαν προηγηθεί οι δύο απόπειρες κατά της ζωής του Κοστόγεφ, τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2005.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΥΣ

Οργή κατά Μπλερ για τα πυρηνικά

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οργίλη ήταν η αντίδραση των περιβαλλοντολόγων της Βρετανίας, καθώς και του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Ελιοτ Μόρλεϊ, στην απόφαση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να κατασκευάσει νέα γενιά βρετανικών πυρηνικών εργοστασίων. Σε ομιλία του στους επιχειρηματίες στο Λονδίνο, ο κ. Μπλερ τόνισε ότι η ανάγκη καταπολέμησης των κλιματολογικών αλλαγών και του περιορισμού της εξάρτησης της Βρετανίας από την εισαγόμενη ενέργεια επαναφέρει στην ατζέντα της κυβέρνησης το ζήτημα της αντικατάστασης των πυρηνικών εργοστασίων. «Οι οικονομικές απαιτήσεις ενός τέτοιου σχεδίου είναι μεγάλες, ενώ το κέρδος σχετικά μικρό», απάντησε ο κ. Μόρλεϊ.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΜΑΛΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ

Να μην της αφαιρεθεί η υπηκοότητα

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Εντονες πιέσεις δέχθηκε χθες η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Ρίτα Βέρντονκ, για να αναιρέσει την αφαίρεση της ολλανδικής υπηκοότητας από τη Σομαλή βουλευτίνα Αγιάαν Χιρσί Αλί. Αυτή ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το φιλελεύθερο κόμμα VVD, καθώς η κ. Βέρντονκ, μέλος του ίδιου κόμματος, της διεμήνυσε ότι θα χάσει το διαβατήριό της επειδή κατέθεσε ψευδή στοιχεία κατά τη συμπλήρωση της αίτησης ασύλου το 1992. Χθες η υπουργός απάντησε ότι θα επανεξετάσει την αίτηση ασύλου της κ. Αλί.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Επίθεση φιλίας από Κοστούνιτσα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. «Η Σερβία εκτιμά βαθιά και σέβεται το Μαυροβούνιο και τον λαό του και επιθυμεί τη συμβίωση με αυτό σε ένα κοινό κράτος, θεμελιωμένο στον ειλικρινή και αδελφικό αλληλοσεβασμό», δήλωσε χθες εν όψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου ο πρόεδρος της Σερβίας, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα. Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, κατηγόρησε τη Σερβία ότι «διαπράττει τα ίδια λάθη» όπως την εποχή της αιματηρής διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας, επεμβαίνοντας στα εσωτερικά της χώρας του, «θυμίζοντας την πολιτική της δεκαετίας του ’90 προς την Κροατία και τη Βοσνία». Διατεθειμένη να διαπραγματευτεί το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας, ακόμα κι ένταξης στην Ε.Ε., με ένα ανεξάρτητο Μαυροβούνιο, εφόσον την ερχόμενη Κυριακή ψηφίσει την απομάκρυνσή του από τη δυσλειτουργική ένωση με τη Σερβία, εμφανίζεται η Ε.Ε.

82ΧΡΟΝΟ ΑΝΤΙΙΣΛΑΜΙΣΤΗ

Τον μήνυσε ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ. Μήνυση με την κατηγορία της προσβολής υπέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά του Μεχμέτ Φετί Ντορντουνκού, 82 χρόνων, επειδή αυτός σε επιστολή του κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του ότι επιχειρούν να επαναφέρουν στην Τουρκία ισλαμικό καθεστώς. Ο Ντορντουνκού αποκαλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό ψεύτη, βλάσφημο και προδότη. Ο κ. Ερντογάν ανακάλυψε το γράμμα μέσα στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Κεμάλ Ατατούρκ, που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας.

ΜΕΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΙΝΔΩΝ

Επέστρεψε στη Γαλλία το «Κλεμανσό»

ΠΑΡΙΣΙ. Επέστρεψε στο λιμάνι της Βρέστης το γαλλικό πολεμικό πλοίο «Κλεμανσό» μετά πεντάμηνη παραμονή του στην Ινδία. Η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις διεθνείς πιέσεις και να ανακαλέσει το παροπλισμένο «Κλεμανσό», το οποίο περιέχει άσβεστο. Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις και ινδικές ομοσπονδίες εργατών προσπαθούσαν επί μήνες να εμποδίσουν τη μεταφορά του «Κλεμανσό» στο ινδικό λιμάνι Γκιζάρα. Το πλοίο είχε πουληθεί σε ισπανική εταιρεία, η οποία ανέλαβε την αφαίρεση του άσβεστου, αλλά σύντομα ανακάλυψε ότι χρειαζόταν έγκριση της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή