«Διάβασαν» τώρα και το DNA… του Νεάντερταλ

«Διάβασαν» τώρα και το DNA… του Νεάντερταλ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποκρυπτογράφηση του πυρηνικού DNA του ανθρώπου του Νεάντερταλ ανακοίνωσαν χθες Γερμανοί ερευνητές σε συνέδριο που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. Ειδικότερα, ο γενετιστής Σβάντε Πάαμπο και οι συνεργάτες του στο τμήμα Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας υποστήριξαν ότι κατάφεραν να απομονώσουν μεγάλα τμήματα γενετικού υλικού από το απολίθωμα ενός Νεάντερταλ ηλικίας 45 χιλιάδων ετών που βρέθηκε στην Κροατία. H εργασία τους στοχεύει στην εξεύρεση του πόσο κοντινός μας συγγενής ήταν ο προϊστορικός αυτός άνθρωπος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επιστημονικό επίτευγμα σηματοδοτεί σημαντική εξέλιξη από την προηγούμενη μελέτη με την οποία είχε εξαχθεί από απολιθώματα μιτοχονδριακό DNA. Αυτού του είδους το γενετικό υλικό περιέχεται στα μιτοχόνδρια, δομές που παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο μιτοχονδριακό DNA είναι εξαιρετικά χρήσιμες αλλά σίγουρα είναι λιγότερες από αυτές του γενετικού υλικού που βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου. Το πυρηνικό DNA ελέγχει ολοκληρωτικά τη βιοχημεία του οργανισμού.

Μέχρι στιγμής η ομάδα του καθηγητή Πάαμπο αποκωδικοποίησε την αλληλουχία βάσεων σε ένα εκατομμύριο ζεύγη βάσεων, δηλαδή, στο 0,03% του γονιδιώματος του Νεάντερταλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανδρικό χρωμόσωμα Y του Νεάντερταλ είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των σημερινών ανδρών και των χιμπατζήδων, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να ήταν περιορισμένες οι επαφές μεταξύ του συγχρόνου ανθρώπου και αυτού του Νεάντερταλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή