Με δική τους γλώσσα μιλούν και οι πίθηκοι

Με δική τους γλώσσα μιλούν και οι πίθηκοι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πίθηκοι έχουν την ικανότητα να ταιριάζουν διαφορετικούς ήχους – λέξεις και να επικοινωνούν μεταξύ τους, όπως και ο άνθρωπος. Οπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους, ένα είδος πιθήκων που ζει στο εθνικό πάρκο Γκασάκα Γκουμτι της Νιγηρίας χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς τύπους καλέσματος για να προειδοποιήσει τα μέλη της αγέλης, ώστε να τραπούν σε φυγή και να γλιτώσουν από τους φυσικούς εχθρούς τους. Ομως, μια συγκεκριμένη αλληλουχία καλεσμάτων είχε διαφορετικό νόημα από μία άλλη. Οι επιστήμονες αναγνώρισαν δύο τύπους καλέσματος – τα «πιού και τα χακ» όπως ήταν ακουστικά αντιληπτά. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι μια σειρά από «πιού» προειδοποιούσε τα ζώα της αγέλης ότι κυκλοφορούσε στην περιοχή μια λεοπάρδαλη, ενώ μερικές ξαφνικές εξάρσεις από κραυγές «χακ» υποδείκνυαν την ύπαρξη ενός απειλητικού αετού.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι μια «πρόταση» που αποτελείται από αρκετές κραυγές «πιού» που ακολουθούνται από μερικά «χακ» αποτελεί κάλεσμα στην αγέλη να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Εκφράζουν νοήματα

Η δρ Κέιτ Αρνολντ, η οποία ειδικεύεται στην ψυχολογία των πρωτευόντων ανακάλυψε τι ακριβώς συμβαίνει με την επικοινωνία των ζώων, μαγνητοφωνώντας και αναμεταδίδοντας διαφορετικές εκδοχές αυτών των καλεσμάτων και παρατηρώντας τον τρόπο συμπεριφοράς τους. Ετσι διαπίστωσε ότι τα ζώα μπορούσαν να κωδικοποιήσουν τις νέες πληροφορίες συνδέοντας δύο ήδη υπάρχοντα καλέσματα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέου απολύτως διαφορετικού ήχου. «Τα νέα καλέσματα δεν παρήχθησαν τυχαία, ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη διαφορετικών προτύπων καλεσμάτων»

Η αλληλουχία «πιού – χακ» θα μπορούσε να σημαίνει κάτι σαν «πάμε να φύγουμε». Τα μεμονωμένα «πιού» έχουν πολλαπλές χρήσεις, ενώ τα «χακ» είναι είναι κάτι σαν κώδωνας συναγερμού. «Είναι η πρώτη ένδειξη που έχουμε ότι τελικώς οι φωνές των ζώων συνδυάζονται ώστε να δημιουργούν προτάσεις με νόημα».

«Το σημαντικό συμπέρασμα έγκειται στο ότι τα πρωτεύοντα μπορούν να αγνοήσουν τη γνωστή σχέση ανάμεσα σε ένα μεμονωμένο κάλεσμα και ενός συγκεκριμένου νοήματος που μπορεί να έχει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες». H έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή