Οξύνεται η ένταση Αμπάς με τη Χαμάς

Οξύνεται η ένταση Αμπάς με τη Χαμάς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Επικίνδυνες διαστάσεις προσλαμβάνει η διαμάχη μεταξύ της παλαιστινιακής κυβέρνησης και του Μαχμούντ Αμπάς με αφορμή την καθιέρωση της αποτελούμενης από άνδρες της Χαμάς νέας αστυνομικής δύναμης. Την ίδια στιγμή και ενώ ο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής επέδωσε χθες τελεσίγραφο για την άμεση απόσυρση των τριών χιλιάδων ανδρών του νέου Σώματος Ασφαλείας, ένοπλοι της φίλα προσκείμενης στη Φατάχ οργάνωσης «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσά» εισέβαλαν στο δημαρχείο της Τουλκάρμ απαιτώντας την αποχώρηση, από την πόλη, του αντιπροέδρου της παλαιστινιακής κυβέρνησης και εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, Νασέρ Σάερ. Στο μεταξύ, σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκονται από χθες οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατόπιν ενδείξεων για επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια στην Ιερουσαλήμ.

«Ο κ. Αμπάς διέταξε την ανάπτυξη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και απαίτηση τη διάλυση του νέου Σώματος Ασφαλείας, τη δραστηριοποίηση του οποίου ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών», τόνισε ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Χαμάς θα συμμορφωθεί με το αίτημα του κ. Αμπάς, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο σύρραξης. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια χαρακτήρισε το νέο αστυνομικό Σώμα «εφεδρική δύναμη ασφαλείας»  και υποστήριξε ότι ο κ. Αμπάς είχε συμφωνήσει στην ίδρυσή του. Υπενθυμίζεται ότι τρεις εκ των έξι κλάδων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας υπάγονται στο ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ωστόσο, προκάλεσε πρόσφατα τη δυσαρέσκεια της Χαμάς διορίζοντας στενό του συνεργάτη διοικητή ενός εκ των τριών παραπάνω κλάδων. Σημειώνεται, ακόμα, ότι διοικητής των «εφεδρικών δυνάμεων ασφαλείας» είναι ο καταζητούμενος από το Ισραήλ ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς, Τζαμάλ Αμπού Σαμχαντανέχ. Τέλος, Ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε χθες ότι η κυβέρνηση Ολμερτ θα «απελευθερώσει» μέρος των παρακρατούμενων κεφαλαίων της Παλαιστινιακής Αρχής για την καταβολή των μισθών όσων εργάζονται σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι το ειρηνευτικό κουαρτέτο προωθεί «μηχανισμό»  για την ενίσχυση των παλαιστινιακών νοσοκομείων τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή