Το «κοράκι» πλέον μίλησε

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Το «κοράκι» μάς τα λέει όλα». Με τον προκλητικό αυτόν τίτλο διαφημίζει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien τη συνέντευξη που της παραχώρησε ο μέχρι προ ολίγων ημερών αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας EADS, Ζαν Λουί Ζεργκορέν, στην οποία παραδέχεται ότι αυτός έστειλε σε Γάλλο δικαστή την πρώτη επιστολή με ονόματα Γάλλων πολιτικών που διατηρούσαν λογαριασμούς στην τράπεζα του Λουξεμβούργου Clearstream. Η συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στις ηλεκτρονικές σελίδες όλων των γαλλικών εφημερίδων, φαίνεται να συνάδει με την εκδοχή του Γάλλου πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ωστόσο, ο κ. Ζεργκορέν δεν αποκαλύπτει τη δική του πηγή, ενώ επιμένει ότι τις σημαντικότερες πληροφορίες και αναλύσεις θα τις μοιραστεί μόνον με τους δικαστές και τον στρατηγό και πρώην πράκτορα μυστικών υπηρεσιών Φιλίπ Ροντό, που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεργκορέν, αφορμή για την έρευνά του στάθηκε ο θάνατος τού τότε εργοδότη του, μεγιστάνα του Τύπου και των εξοπλισμών Ζαν Λικ Λαγκαρντέρ. Υποψιαζόταν ότι επρόκειτο περί δολοφονίας και θέλησε να διερευνήσει αν υπήρχε κάτι ύποπτο με τις μετοχές του τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον θάνατό του. Οπως τονίζει στην Le Parisien, μια μυστική «πηγή» του είχε δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Clearstream, που θεωρείτο ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος. Στα τέλη του 2003 η πηγή του απέστειλε κατάλογο 70 ονομάτων με λογαριασμούς στην εν λόγω τράπεζα στον οποίο εμφανίζονταν οι Γάλλοι πολιτικοί Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, Ντομινίκ Στρος Καν και Αλέν Μαντελέν, αλλά και «Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη της μαφίας». Ο κ. Ζεργκορέν υπογραμμίζει κατηγορηματικά ότι στον εν λόγω κατάλογο «δεν υπήρχε το όνομα του Νικολά Σαρκοζί». Στη συνέχεια ο πρώην αντιπρόεδρος της EADS δηλώνει ότι τον Νοέμβριο του 2003 ενημέρωσε σχετικά τον στρατηγό Φιλίπ Ροντό, που γνωρίζει την ταυτότητα της μυστικής «πηγής» και δεσμεύεται ότι «σ’ αυτόν θα τα αφηγηθεί όλα».

Η αφήγηση του κ. Ζεργκορέν αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον στη συνέχεια, καθώς αναφέρεται στην επίσκεψή του στο γραφείο τού τότε υπουργού Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, την 1η Ιανουαρίου του 2004, οπότε του ανέφερε όσα γνώριζε προσελκύοντας το ενδιαφέρον του.

Το όνομα του Σαρκοζί

Στις 9 Ιανουαρίου είχαν νέα συνάντηση στην οποία παρευρέθη και ο στρατηγός Ροντό. Ο κ. Ζεργκορέν επιβεβαιώνει την εκδοχή του Γάλλου πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ότι δεν ζήτησε ποτέ να γίνουν έρευνες για τον Νικολά Σαρκοζί, καθώς τονίζει ότι το όνομα του υπουργού Εσωτερικών αναφέρθηκε αποκλειστικά και μόνον «επειδή έπρεπε να μεταβεί στην Ινδία». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζεργκορέν, το όνομα του κ. Σαρκοζί δεν εμφανίζεται παρά τον Απρίλιο του 2004 σε ετήσιο κατάλογο 33.000 λογαριασμών της Clearstream, τον οποίο είχε συντάξει η «πηγή». «Είδα αυτόν τον κατάλογο που η πηγή τον παρέδωσε στον Ροντό», τονίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της EADS και καταλήγει «αγνοώ τα πάντα περί του ρόλου του προεδρικού μεγάρου».

Ο κ. Ζεργκορέν, που παραιτήθηκε από την EADS την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να συγκεντρωθεί στην υπεράσπισή του, δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «κοράκι» επειδή «κοράκι είναι ο καταδότης που δρα με κακή πίστη». Καταλήγει, όμως, ότι αποφάσισε να στείλει ο ίδιος τα ονόματα στον δικαστή που διερευνούσε τις παράνομες προμήθειες, αλλά δεν σχολιάζει τίποτε περί των υπόλοιπων επιστολών στον ίδιο δικαστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή