Δημοψήφισμα αύριο για το Μαυροβούνιο

Δημοψήφισμα αύριο για το Μαυροβούνιο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σε κλίμα πόλωσης διεξάγεται αύριο το δημοψήφισμα, το οποίο θα κρίνει αν το Μαυροβούνιο θα ανεξαρτητοποιηθεί ή θα παραμείνει ενωμένο με τη Σερβία. Τα δύο στρατόπεδα, τόσο το φιλοσερβικό όσο και το αντιμαχόμενο το Βελιγράδι, εξέφραζαν μέχρι την τελευταία στιγμή την πεποίθησή τους ότι η άποψή τους θα επικρατήσει, αποσπώντας το 55% των ψήφων που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει ως όριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα του αποτελέσματος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάντως, έδιναν ίσα ποσοστά στα δύο στρατόπεδα. Σύμφωνα με τον Μίλο Τζουκάνοβιτς, πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου και υπέρμαχο της ανεξαρτησίας, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας φθάνουν το 60%. «Το ανεξάρτητο Μαυροβούνιο θα ορίζει τη μοίρα του. Δεν θα εξαρτιόμαστε πλέον από τη σερβική κυβέρνηση και τη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη», τόνισε ο Τζουκάνοβιτς, λίγο μετά την τελευταία μεγάλη συγκέντρωση των υπερμάχων της ανεξαρτησίας, το βράδυ της Πέμπτης, στην Ποντγκόριτσα. «Η ανεξαρτησία θα διευκολύνει την πορεία του Μαυροβουνίου προς την Ε.Ε.», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. διέκοψε τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας-Μαυροβουνίου, εξαιτίας της αδυναμίας του Βελιγραδίου να παραδώσει στο Δικαστήριο της Χάγης τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς. Σε δηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας προέβη και ο πρίγκιπας Νικόλαος, μοναδικός απόγονος του πρώην βασιλέως του Μαυροβουνίου, Νικολάου, ο οποίος ζήτησε την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των μελών της βασιλικής οικογένειας όχι όμως και του θεσμού της βασιλείας.

Η φιλοσερβική πλευρά ωστόσο, με επικεφαλής τον Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, διατηρεί την αισιοδοξία της ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα. «Εχουμε τουλάχιστον 10.000 ψήφους περισσότερες απ’ ό,τι οι αντίπαλοί μας», δήλωσε ο Μπουλάτοβιτς. Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 485.000 ψηφοφόροι, επί 620.000 που είναι ο συνολικός πληθυσμός του Μαυροβουνίου. Ο Μπουλάτοβιτς δεσμεύτηκε ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ακόμη και αν είναι αρνητικό για την πλευρά του, υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία. Ενδεχόμενη έξαψη των παθών, τόνισε, με αφορμή το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφική για το Μαυροβούνιο και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για τη διατήρηση «ευρωπαϊκής» ατμόσφαιρας. Οι προεκλογικές εκστρατείες, πάντως, των δύο πλευρών, παρά τις ανταλλαγές φραστικών πυρών, διεξήχθησαν σε αξιοπρεπές κλίμα, όπως δήλωσε ο Γιόργκεν Γκούνετ, επικεφαλής της αποστολής της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία έχει σταλεί ως παρατηρητής της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή